Published On: Pet, ruj 4th, 2020

Što su zapravo danas potpisali Srbija i Kosovo u Bijeloj kući? Riječ je o dva sporazuma

U svom stilu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je kako su Srbija i Kosovo dogovorile normalizaciju ekonomskih odnosa i to nazvao “povijesnim događajem jer drugi nisu mogli vjerovati da će se to dogoditi”.

No formalno u Bijeloj kući Srbija i Kosovo nisu potpisali ništa međusobno.

Predsjednik Trump je potpisao jedan sporazum s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i jedan s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jutarnji list je imao uvid u oba sporazuma koji potvrđuje zanimljivu stvar da je kao rezultat ovih sporazuma Izrael priznao Kosovo.

Sporazum sadrži svašta, a najviše točke koje se tiču cestovnog i željezničkog povezivanja Kosova i Srbije, da će pritom i američke fondacije imati ključnu ulogu. Jedna željeznička pruga trebala bi voditi do “luke s dubokom vodom na Jadranu”.

Srbija je pristala na moratorij od nastojanja za nagovaranje država po svijetu da povlače priznanje Kosova, a Kosovo je preuzelo obvezu da u godinu dana ne traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

Zanimljivo je da u zadnjoj točki dokumenta koji je Kosovo potpisalo s Trumpom stoji da će “Kosovo i Izrael priznati jedni druge”.

Obje strane su se obvezale da će smatrati Hezbollah terorističkom organizacijom kao i da neće nabavljati opremu za 5G mrežu od neprovjerenih pružatelja.

Obje države pristale su raditi u dekriminalizaciji homoseksualnosti. Pristale su na zaštitu vjerskih sloboda i implementaciji sudskih odluka o vjerskim objektima, kao i zaštiti Srpske pravoslavne crkve. Također su se složili o povratku do sada nezatražene imovine oduzete tijekom holokausta židovskoj zajednici.

Strane su se obvezale raditi u pronalasku nestalih i godišnje pružiti podatke o riješenim slučajevima. Strane su se obvezale da će međusobno priznavati diplome.

Zapravo obje države su obećale Sjedinjenim Američkim Državama da će ispoštovati ove dogovore, a da međusobno nisu ništa potpisali u obliku bilateralnih sporazuma.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>