Srijeda, 29 svibnja, 2024

Što se događa u S.Koreji: “Zapisničari” manje prate “Izvrsnog vođu”?

Must Read

Generali doduše i sada drže u rukama notese i olovke, ali gotovo da ne zapisuju ništa kad ih okupi Kim Jong-un. Kao da njegove riječi ne uzimaju previše ozbiljno. 

Sjeverna Koreja se i dalje masovno naoružava i priprema za ”obranu od agresije”, što izaziva dodatni strah kod njezinih susjeda Južne Koreje i Japana, ali i u SAD-u.

Američki portal „Global Firepower“ navodi kako Sjeverna Koreja pod oružjem ima gotovo šest i pol milijuna vojnika, od čega ih je 940 tisuća u aktivnoj službi.

Službeno je vojska ove izolirane zemlje pod zapovjedništvom šefa države Kim Jong-una. Međutim, eksperti za Sjevernu Koreju u novije vrijeme često se pitaju – tko zapravo drži komadu?

Gledajući službene video zapise koje emitira sjevernokorejska televizija, analitičari su došli do zaključka kako vojska ipak nije toliko odana i impresionirana mladim vođom Kim Jong-unom, koji je naslijedio obiteljsku dinastiju svoga djeda Kim Il-sunga i oca Kim Jong-ila. Čini se kako upravo utjecajne vojne, odnosno generalske strukture povlače glavne konce.

Dok su vladali djed i otac Kim Jong-una, vojska se strogo držala pravila. Svi državni i vojni dužnosnici morali su ranije prilikom susreta s ‘narodnim vođom’ biti iznimno pažljivi i bez prestanka zapisivati što im vođa govori. Generali doduše i sada drže u rukama notese i olovke, ali gotovo da ne zapisuju ništa kad ih okupi Kim Jong-un. Kao da njegove riječi ne uzimaju previše ozbiljno.

Upadljivo je također kako su čistke u vojsci, koje je Kim Jong-un započeo 2011. godine, kada je preuzeo vlast, u zadnje vrijeme prestale. Primjerice, general Ri Myongsu, kojeg je Kim Jong-un 2013. smijenio s pozicije ministra policije, imenovan je 2016. šefom Glavnog stožera sjevernokorejske vojske, sa zadatkom boljeg naoružavanja obrambenih snaga.

Obično oni koji u Sjevernoj Koreji budu ”pometeni”, naprosto nestanu s javne scene, a smijenjeni ministar policije nakon tri godine je vraćen, i to na još utjecajniju poziciju. Logično je pitanje: Je li Kim Jong-un svojom voljom promijenio kurs upravljanja vojskom ili se jednostavno našao pod pritiskom vojnih struktura kojemu nije mogao parirati?

Službena propaganda i dalje prikazuje Kim Jong-una kao vrhovnoga vođu, ali međunarodna javnost nije u potpunosti uvjerena kako on ima sve pod kontrolom.

Najvažnije vojne odluke, primjerice nuklearni program, donosi predsjedništvo Politbiroa jedine političke stranke, a zadnju riječ daje Kim Jong-un. Je li slikama koje na to ukazuju uistinu vjerovati, pitaju se međunarodni promatrači.

Neki se čak pitaju je li Kim Jong-un neka vrsta statista koji samo govori ono što mu vojni lobi servira? Je li on pristao na kompromis da ponekad bude tek puki glasnogovornik vojnih strategija koje donose generali? – neka su od pitanja koja se sve češće izgovaraju, prenosi Business Insider.

Interni dokumenti američke tajne službe NSA već nekoliko godina pokušavaju rasvijetliti stvarnu ulogu i poziciju mladog korejskog vođe, ali još uvijek ne postoje jasna saznanja na koja bi se političari mogli osloniti prilikom donošenja odluka naspram Sjeverne Koreje. Ipak, još jedan nestanak poznatog pripadnika generalskog zbora u zadnje vrijeme, daje naslutiti kako je i dalje vrlo tanka linija koja nekog razdvaja ili spaja s uglednim položajem u Sjevernoj koreji, prenosi Bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -