Published On: Čet, ruj 16th, 2021

Što predviđa tzv. Fuleov model izbora članova Predsjedništva BiH, kojeg navodno preferira Schmidt

Mogu reći da se nismo složili u vezi s nekim stvarima, naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Moj dojam je da on preferira rješenje Fuleovog modela, što je vrlo opasno po budućnost BiH, jer predstavlja jednu vrstu stvaranja etničkih teritorija, kazao je Komšić nakon sastanka sa Schmidtov.

Komšić je, razumljivo, protiv svakog modela koji njemu de osigurava da glasovima Bošnjaka bude biran na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

No, vratimo se Fuleovom modelu. Što on, zapravo, predviđa?

Nakon što su prihvatili načelo “da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike” uz posredovanje tadašnjeg povjerenika EU za proširenje Štefala Fulea, lideri vodećih stranaka iz BiH 2013. godine pokušavali su postići dogovor o, prije svega, načinu izbora članova Predsjedništva BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Naime, Fuleov model za izbor članova Predsjedništva predviđao je da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH izravno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica. Model je za Federaciju predviđao sljedeće: U Predsjedništvo BiH iz Federacije BiH bi bila izabrana dva kandidata. Prvi član Predsjedništva BiH bio bi kandidat koji je u Federaciji BiH dobio najveći broj glasova, s tim da bi se jasno utvrdilo u kojih pet županija je dobio najviše glasova. Drugi član Predsjedništva BiH bio bi kandidat koji je naredni po broju ukupnih glasova u Federaciji uz uvjet da ima više od 50 posto glasova iz druge skupine županija, odnosno u onih pet županija u kojima nije pobijedio prvi kandidat.

Županije po predloženom modelu nisu bile fiksirane, kako je to tražio HDZ BiH, već su bili promjenljiva kategorija a u radnoj verziji na sastancima stranačkih lidera s Fuleom taj model se nazivao modelom “plutajućih kantona”.

Podsjetimo, novi visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je na konferenciji u Njemačkoj izjavio kako je Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH kojeg su birali više Bošnjaci nego Hrvati, te da to pitanje treba rješiti kroz izmjene Izbornog zakona kako bi se spriječio bojkot izbora koji bi se trebali održati u listopadu iduće godine.

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Citat
Citat
1 godina prije

Smisliti i napraviti Dejton ,mehanizam i poslednji način kojim bi zadržali tri ovdašnja naroda na okupu, bilo je komplikovanije napraviti nego akcelerator CERN-a .Muslimani nisu shvatili da im je on najveći dar koji mogu dobiti, pa su tu teškom mukom smišljenu konstrukciju ko zadnji papci razvaljivali velikomuslimanskim krampovima ,rušeći jedan po jedan potporni stub ( čak i centralni , konstitutivnost naroda) pokušavajući da je preprave samo za sebe .Posljedica te njihove ćoravosti je da se BiH dvadeset pet godina MIRNO raspadala , čak i onda kad se nekom naivnom činilo da se sastavljala.Zato je zanimljivo pratiti šta muslimani čine i kako razonuju u trenucima, kada im ( valjda) napokon dolazi iz guzice u glavu šta uradiše.

Josip
Josip
Šta ti kažeš na ovo?  Citat
1 godina prije

Jednostavno uzivam u muslimanskom koprcanju, svaki dan mi je ljepsi i ljepsi.

HrvVukHrvatinić
HrvVukHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Citat
1 godina prije

I smatram da je već i kasno za bilo kakav suživot,konfederaciju ili nešto slično s prevarantima,lopovima i teroristima no hvala Bogu to je sretna okolnost za nas Hrvate pa i Srbe zato što prije razlaz to bolje za sviju nas!

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
Šta ti kažeš na ovo?  Citat
1 godina prije

Tisu velikokatolicki UZP Skutore

Glasač
Glasač
1 godina prije

Po meni ovo ne valja iz dva osnovna razloga:

1.Ovdje bi se opet glasalo po direktivi iz Džamije npr.

ZDŽ,SBŽ,HNŽ ZHŽ,HBŽ (teoretski mogu preglasati Hrvate te izabrati novoga Sejdu)

2.Hrvati bi se ponovno morali zbijati oko jedne stranke.

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Točno si to detektiro opet bi nam i po ovom mogli izabrati,a ima nešto još gore opet nas trpaju u istu vreću s njima netreba ništa zajedničko nego samo izbornu jedinicu tj.treći i tamo izabirat svoje i slati u sa kao srbi iz RS,oni iz muslimanskog dijela mi iz svog nikakva integracija centralna jer smo za par godina po fuleru gotovi,utopiće mas svojom masom i mi smo najebali neka vrate izv dejton prije pedija jer su ga ponistili i napravili ovu salatu nadajući se unitarnoj bejha ali sveti DODOi RS neće niti da čuju ,čitajte njegovu izjavu danas u svezi izb.zakona NI ČUTI ,sam bog ga posla mi hrvati smo pizde kad nemamo muda reći isto što i on ,spomenik mu podići u HZHB..

Maki deutsch
Maki deutsch
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Izbaci ZDŽ i ubaci PŽ i onda je malo drukčije?

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  Maki deutsch
1 godina prije

Ako bi se po ovom prijedlogu glasovi zbrajali iz županija bitno bi bilo samo da jedna Bošnjačka mnogoljudna Županija glasa za hrvatskog kandidata a ostale za bošnjačkog.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
1 godina prije

Sustavom elektorskih glasova iz pojedinih županija bi se možda mogli ispuniti svi zahtjevi.

Svaka županija bi nosila onoliko elektorskih glasova na izborima za Dom naroda i predsjedništvo koliki postotak tog naroda od ukupnog broja živi u toj županiji.

Npr. ako u Hercegbosanskoj županiji živi 10% od ukupnog broja Hrvata u F BiH onda ona daje 10 elektorskih glasova.

Najsličnije izboru predsjednika SAD-a.

Meni se nekako čini da bi ovakav način izbora ispunio sve zahtjeve.

Cijela F BiH bi bila jedna izborna jedinica, a zaštitila bi se i legitimnost predstavljanja.

Last edited 1 godina prije by Ikim_Suam
Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

Nee,nikako se neslažem s tobom samo vratit onaj izbor po detonu što ga pedo poništi,mi samo možemo odvojeno kroz izbornu jed kao belg model tako smo sigurni,ovo sve izmisljanje ne piše nam se dobro,oni će ako ne regularno otet na prevaru pa glupani jedni Mostar su nam uzelti mogli za dlaku iako je potvrdena krađa 4-5 zasupnika koje su nam pokrali umjesto 19 mi jedva skupili 15 oni 13 otprilike i mi dobili načelnika na osnovu srba,koji smo mi debili pa njima nemožeš vjerovat ni kad ti darove nose,tako se kaže pogana je to isil gamad..

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

u SAD imaš dva kandidata za predsjedničke izbore, dok ih ovdje imaš koliko i stranaka. Kako riješiti kome elektorski glasovi idu? Nisam baš shvatio tvoj prijedlog.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Ma nije baš da imaš samo dva ni u SAD-u.
Ali dva su dominantna.

Onaj ko osvoji najviše glasova u pojedinoj županiji dobiva sve elektorske glasove iz te županije.

Tako bi npr. pobjednik u ZHŽ dobio 18 elektorskih glasova jer u toj županiji živi 18% od ukupnog broja Hrvata u F BiH.
Pobjednik u HBŽ recimo 9.
Iz Sarajevske županije 3.

I tako iz svih županija redom.

Na kraju bi Hrvate predstavljao kandidat koji bi dobio najviše elektorskih glasova.

Pri tome bi npr. mogli svi Muslimani Sarajevske županije glasovati za hrvatskog člana predsjedništva umjesto za svog, opet bi njihov utjecaj na rezultat bio samo 3 elektorska glasa.

Pri izboru za Dom Naroda mogli bi se možda elektorski glasovi i podijeliti ovisno o uspjehu lista za zastupnike.

Meni ovo zvuči kao da bi trebalo funkcionirati i omogućiti legitimnost izbora.

Ako tebi ova matematika pokaže nešto drugo bio bi ti zahvalan da mi ukažeš na problem.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

Miki, sada sam u potpunosti shvatio tvoj prijedlog, te ti mogu reći da je dobar s gledišta da nam omogući legitimno predstavljanje. Jedini je problem elektorskog glasovanja što kandidat s puno manje dobivenih glasova može dobiti izbore ako pobjedi u onim županijama s najviše hrvatskih elektorskih glasova, a što baš i nije demokratski. Za izbor člana Predsjedništva sve županije/kantoni bi davale broj elektora sukladno računici koju si naveo, a najmanje jednog u županiji/kantonu gdje je Hrvata ispod 1%. To je sve u redu. Međutim za izbor u DN trebalo bi svakako uvesti neka ograničenja, jer neke županije/kantoni gotovo da i nemaju Hrvata a popunjavaju klub Hrvata DN s jednim ili čak dva predstavnika koji se po pravilu lažno predstavljaju kao Hrvati. Mislim, prijedlog ti je svakako zanimljiv. Nadam se da i aktivisti HDZ/HNS-a nekad zavire na ove stranice.

Danilo..
Danilo..
1 godina prije

SamoTRECI..resava sve.. trenutno.. jednoatavno i najpostenije..
Sve oatalo zablude Hrvata i proigravanja Izmetske Zajednice..
Nakon toga iz Tri entiteta po jednak broj u zajednicke organe..i stvar resena..
Ostali gradjani po principu manjina..svaka po zakonu sama neke izabere sebi svoje predstavnike u Predstavnickom Domu..i neka onda koalira skim hoce..
Dom Naroda odrediti kao Vrhovnu i najvisu Zakonodavnu i kontrolnu vlast..
U Domu Naroda..nemoze biti preglasavanja..samo koncenzus..
Ako ne moze..onda svak na svoju stranu i konfederacija.ako se dogovore..ako ne svak sebi nek bira “druga ” i put..
I opet mir..

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo..
1 godina prije

Točno,konfederacija tri naroda belgšvicarski model i nitko nemože upravljat s drugim svak sebi gazda i u sar u zaj institucije,a najbolje bi bilo razlaz al opet ova isil gamad bi se priljepila uz nas jer ih nitko ne želi,tako da nisam pametan u bilo koji izlaz ili dogovor oni ništa ne prihvataju u startu oni samo vide unitarnu građansku ili rat,biram ovo drugoo,pa što budee…

Danilo..
Danilo..
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek..
1 godina prije

Tako je Sloboda nema cenu..
Covek bez slobode i individualno i kolektivitet ..nije covek..nego rob i marva..
Moj vam je iskreni savet..U vrhu prioriteta se trebate resiti Vinka Puljica..koji je gori taliban i od Komsica..i pravi vecu stetu..Hrvatskom narodu u BiH..
Taj “vise gleda Drinu(za tudji racun) ..nego Hercegovinu sa svoj narod..i lize se sa Izmetskom zajednicom..

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo..
1 godina prije

Od Listice od Listice pa do SREBRENICE biće straže biće biće straže Kraljevica Blaže

Zoki
Zoki
1 godina prije

Ne smijemo prihvatiti Fuleov prijedlog jer i po njegovom prijedlogu muslimani nam mogu u svojim kantonima bez problema izabrati Komšića, gdje bi Komšić s najviše glasova bio prvi izbor, dok bi drugi izbor morao biti iz reda muslimana, a koji bi se birao u drugoj skupini županija, tj u hrvatskim i mješovitim županijama. Po ovom modelu muslimani bez problema mogu izabrati halal Hrvata, dok mi možemo utjecati na izbor muslimana, tj. tzv. bošnjaka. A da ne govorim da ovaj prijedlog ne rješava presudu Sejdić-Finci. ,

Borat u BiH
Borat u BiH
1 godina prije

Ovo sve je dijete Radmanove refleksije. MVP RH.

Ništa mlakonji nisam vjerovao, ali me je sjebao.

Ja bio brijeg, qurac brijeg, qurac brdo, samo planina, a mlakonja kao tiha voda sjeba hodžine urok planine i zapise.

MašAllah!

Sad će nene iz Konjević Polja krenuti njištati!

Last edited 1 godina prije by Borat u BiH
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

budalaština! da ne dužim…