Published On: Pet, ruj 14th, 2018

ŠTO ODABRATI? RS će biti različita vremenska zona od Federacije ili pojedinih kantona?

Ustavom BiH sve što nije eksplicitno navedeno kao nadležnost države nadležnost je entiteta, a po Ustavu Federacije sve što nije eksplicitno nabrojano kao nadležnost Federacije pripada nadležnostima kantona.

Europska komisija predložila je ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena, a zemlje članice do travnja naredne godine imaju rok da odaberu zimsku ili ljetnu opciju. Čiju će praksu slijediti Bosna i Hercegovina?

Banja Luka – Sarajevo. Blizu 140 km zračne, a 190 km cestovne udaljenosti. Skoro četiri sata vožnje automobilom. A da li bi se moglo krenuti u 12, a stići u 3 ili ipak 5, više nije samo pitanje kvaliteta puteva već koliko je sati i u čijoj su nadležnosti državne kazaljke? Tako se, npr, u Federaciji Bosne i Hercegovine pomijeranje regulira Zakonom o računanju vremena, a trenutak prelaska sa ljetnog na zimsko računanje i obratno određuje Vlada. Zakon će se, piše, primjenjivati do donošenja zakona o računanju vremena Bosne i Hercegovine, piše N1.

“To je u suštini jedan splet nadležnosti između entitetskih i državnog nivoa, ali u svakom slučaju, radi se o nečemu što je pitanje europske legislative i odluka EK i BiH. Uvjeren sam da neće odstupati od toga”, ističe Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u PD PSBiH.

“Ja ne znam ko. Imamo različite agencije. Dakle, ako dođe na Parlament gdje sam ja zastupnik, a nadam se da ću i narednom mandatu biti, nadam se da ćemo donijeti pozitivne odluke prema tom stavu EK. Mislim da će glavnu riječ imati Vijeće ministara”, kaže Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a u PD PSBiH.

“VM će učiniti ono što je u njegovoj nadležnosti. Ne mogu točno kazati, a ako bude ovlast na Parlamentu, predložit ćemo da Parlament donese takvu odluku. Naravno da BiH treba pratiti tu praksu, jer bit će teško uskladiti bilo kakvu aktivnost”, dodaje Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Do travnja naredne godine zemlje članice Europske unije imaju rok da se odluče – ljetno ili zimsko vrijeme. Otvaraju se brojna pitanja i izvan granica Unije.

Hoće li BiH, s obzirom na to da nije članica EU, slijediti primjer EU i ukinuti pomijeranje sata i što će se desiti ako Hrvatska odabere jednu, a BiH drugu varijantu?

U online anketi, preko 80% građana EU reklo “ne” daljem zimskom i ljetnom računanju. A na domaćim ulicama, građani se već zagrijavaju za pomijeranje kazaljki.

1. Čitav se ritam treba promijeniti, ritam djece, tako da mislim da je to bezveze.

2. Bilo bi jednostavnije da je uvijek jedno računanje vremena. Zimsko, sporije je.

3. Uvijek ljetno! Zašto? Pa, ljeti je ljeto!

4. Meni je svejedno. U mirovini sam i ne upravljam se prema satu.

A slično razmišljaju i u regiji.

Srbija:

1. Ja smatram da je to dobro, da se ukida.

2. Ja ne vidim da mi tu bilo što odlučujemo. Meni odgovara da se ne pomjera, jer sam već pomjerena u ovim godinama.

Hrvatska:

1. Nek’ bude jedno vrijeme, ovo je stresno i sve to skupa, nije zdravo.

2. Slažem se s tim, jer mi ovo nikako ne paše, ovo mijenjanje vremena.

Krajem listopada kazaljke idu unazad. Za stručnjake – još jedno u nizu kršenja prirodnog ritma ljudskog organizma.

“Neprirodan je ovaj zimski koncept, koji podrazumijeva pomijeranje sata jedan sat unatrag. S obzirom na to da smo adaptirani na pravo fizičko, realno, solarno vrijeme, nema potrebe da se prave promjene i izmjene u tom smislu”, pojašnjava Nusret Drešković, Odsjek za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

A zemlje EU koje se odluče za ljetnu opciju, kazaljke posljednji put pomijeraju 21. ožujka. One se odluče za zimsko, to čine 27. listopada. Nakon toga bi i nadležni u BiH trebali vidjeti koliko je sati.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare