Published On: Pet, stu 12th, 2021

Što kažu Hrvatski biskupi: Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije uputilo je poruku naslovljenu „Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!“ koju prenosimo u cijelosti.

Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv Covid-19, čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom Covid 19, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga „biti sol zemlje i svijetlo svijeta” želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovom izazovnom društvenom trenutku.

Kad je Kongregacije za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv Covid-19, naznačila je da je „moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv Covid-19” (br. 2). Uz to potakla „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.” (br. 4). Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono „mora biti dobrovoljno” (br. 5).

Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime. Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i „kod kuće“.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
kapić
kapić
1 godina prije

Cijepljeni šire zarazu 10 puta brže od necjepljenih jer ne idu u izolaciju a isto su zaraženi samo što imaju slabije simptome. Oni su uzrok ovog četvrtog vala jer se poklapa početak cjepljenja i povećanje broja zaraženih. Nakon cjepljenja ljude bi trebalo u izolaciju kao i necjepljene koji imaju koronu jer cjepivo ne štiti od zaraze i njenog širenja već samo ublažava simtome kod cijepljenih. Dokaz je Izrael gdje su skoro svi cjepljeni a prosječan broj zaraženih porastao sa 500 na 10000 dnevno. Poruka bi trebala glasiti: Misli na druge NE CJEPI SE!

Wert
Wert
Šta ti kažeš na ovo?  kapić
1 godina prije

Cilj ove kampanje cjepljenja je izazvati još veći kaos i porast broja zaraženih i još više smrtnosti. U Hrvatskoj jučer umrlo 14 cjepljenih i 39 necjepljenih. Prije kampanje cjepljenja umiralo dnevno najviše do 10 ljudi a sad samo cjepjenih više od toga.

kapić
kapić
1 godina prije

Kad narod jednom shvati da je cijelo vrijeme pandemije pravljen budalom od strane stožera i plaćeničkih liječnika i znanstvenika moglo bi biti svašta. Mglo bi se desiti da Beroš i kompanija završe u zatvoru. Nagovarali narod na cjepljenje pa tako udesetostručili zarazu i smrtnost. A gdje su još i kovid potvrde koje su čisti dokaz zlih namjera propagatora cjepljenja. Neki su već izgubili posao zbog tih masonskih pripuza koji samo slušaju naloge Velikog brata čiji je cilj uspostava apsolutne kontrole nad običnim ljudima. Ovako će nas prisiljavati i na uzimanje Žiga Zvijeri.

Krešo
Krešo
1 godina prije

Pričajte vi svoje šuplje. Ja sam već dobio dva Pfitzera, a sad ću i treći. Usput sam neki dan cjepljen I protiv gripe. Pičim I idem gdje hoću, radim šta hoću a kovida ni s glave. Safety first!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Krešo
1 godina prije

Samo ti piči. Ja sam sa sprovoda. Isti ko ti . Sve bilo u redu i paf. Otkaz cijelog organizma. Sve otkazalo. Safety first. Ahaaaaaààaaaa. BLESO.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

https://www.facebook.com/165571496875/posts/10157968995681876/?sfnsn=mo. Berliner piše i šokantnim rušenjima na teren. Suci, igrači, treneri…. svi padaju od srčanih i moždanih. Od čega li? Ma od čega? Misterija stvarno.