Published On: Čet, sij 27th, 2022

Što je SWIFT i zašto bi to moglo biti oružje kojeg se Rusija najviše boji

Dok zapadne vlade prijete Rusiji paketom sankcija bez presedana koje imaju za cilj odvratiti predsjednika Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu, postoji jedna mjera koja, čini se, izaziva strah u srcu Kremlja: odsijecanje zemlje od globalnog bankarskog sustava, piše CNN.

Američki zastupnici su posljednjih tjedana sugerirali da bi Rusija mogla biti uklonjena iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje tisuće financijskih institucija diljem svijeta. Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će isporuke nafte, plina i metala u Europu prestati ako se to dogodi.

“Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, nećemo primati stranu valutu, a kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu – naftu, plin, metale i druge važne sirovine”, rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta, prenosi državni medij TASS.

Što je SWIFT?

Društvo za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 financijskih institucija za slanje sigurnih informacija o financijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative neophodan je sustav za globalne financije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a financijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske tvrtke i njihove strane klijente – posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

“Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzročio masovni odljev kapitala”, komentirala je Maria Shagina, gostujuća suradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njenog gospodarstva za 5%, procijenio je bivši ministar financija Aleksej Kudrin 2014.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Eddieja Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno poduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU.

Što će se dogoditi ako Rusija bude izbačena?

Postoji presedan za uklanjanje zemlje iz SWIFT-a.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Europska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovicu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine, kaže Shagina.

“SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i djeluje za zajedničku dobrobit svoje zajednice”, stoji u priopćenju organizacije. “Svaka odluka o nametanju sankcija državama ili pojedinačnim subjektima ovisi isključivo o nadležnim vladinim tijelima i zakonodavcima”, dodaje se.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje ovakvih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, smatra Shagina.

Europska unija spremna je odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu “sveobuhvatnim sankcijama koje dosad nisu viđene”, rekao je u ponedjeljak danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod. Glavni diplomat EU Josep Borrell izjavio je u utorak da bi sankcije bile “najvažnija poluga koju Zapad, ili barem Europska unija, ima”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je zastupnicima u utorak da njegova vlada sa Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućnosti zabrane SWIFT-a Rusiji. “Nema sumnje da bi to bilo vrlo moćno oružje [protiv Rusije]. Bojim se da se doista može primijeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi raspravljamo o tome”, rekao je Johnson.

Protumjere Rusije?

Rusija je posljednjih godina poduzela korake kako bi ublažila posljedice ako bude uklonjena iz SWIFT-a. Moskva je uspostavila vlastiti platni sustav, SPFS, nakon što su je 2014. pogodile sankcije Zapada zbog aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske središnje banke.

Dvadeset posto domaćih transakcija trenutno se obavlja putem SPFS-a, kaže Shagina, ali je veličina poruka ograničena, a operacije su ograničene samo na tijek radnih sati. Kineski novi sustav prekograničnog međubankovnog plaćanja, ili CIPS, mogao bi pružiti alternativu SWIFT-u. Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta. Ali to nisu privlačne alternative, piše CNN.

“SWIFT je europska tvrtka, udruženje brojnih zemalja. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja sudionica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne”, rekao je Žuravljev.

“Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom velik, podržati zatvaranje”, dodao je.

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Mogu oni svi zajedno svirati borbene.
Ne smiju oni Rusiji ništa.

tabula
tabula
3 mjeseci prije

Sankcije su dvosjekli mač jer štete objema stranama. Npr. hrvatske mandarine. A Zapad se često ponaša pomalo i mazohistički, te me to podsjeća na basnu o žalbi i škorpiji.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Kad HRVAT pojede hrvatsku mandarinu onda valjda je logicno i ghovno rvacko

hrvatski minimum>herceg-bosna!
hrvatski minimum>herceg-bosna!
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

nije tako. ghovno je uvijek … bosansko i mahalsko 😉

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Tako je. U većini slučajeva sankcije ne funkcionišu. U slučaju da funkcionišu štete i onome ko ih je uveo. A obično ih uvodi velika demokratska zemlja amurika i pod njenim pritiskom svi njeni vazali.

Phoenix
Phoenix
3 mjeseci prije

I veliki Predsjednik Dodik je napunio Gace kad su mu rekli da bi mogo dobiti zabranu da kopristi SWIFT!
Veli dodo, nije zbog njega nego zbog malog Igora i silikonske barbike Gorice!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
3 mjeseci prije

A jel ti bokir napunio gace

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Puni trenutno europejcu a DODU šalje babi ERDI

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Bukir i ne nosi gaće. Dvaki 5 minuta neko na dunjaluku kaže – Hebem ti kakira… Pa da svaki čas ne skida gaće.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
3 mjeseci prije

Strašno se usro. Vrlo lako se može koristiti račun i swift kod nekoga ko nije pod sankcijama. Ljudi sve se može izbjeći i izmanevrisati.

hrvatski minimum>herceg-bosna!
hrvatski minimum>herceg-bosna!
3 mjeseci prije

swift je omča 4-5 ekskluzivističkih, internacionalnih banaka stavljena globalnim robovima oko vrata pomoću koje te banke vladaju svijetom i izvlače ogromne profite, a da prstom ne mrdnu! pokušajte zamisliti kakvi bi drugačiji i pravedniji odnosi nastupili kad bi bilo moguće skinuti tu omču koju njeni vlasnici svim sredstvima budno paze i čuvaju.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>herceg-bosna!
3 mjeseci prije

Bravo lave.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Svaka banka ima svoj swift code. To znači kada ti sa svog računa šalješ pare na drugu banku moraš napisati swift code banke primaoca Sa swift kodom odmah se zna o kojoj se banci radi. Sve to amuri strogo kontrolišu. Svaka dolarska pošiljka ide direktno u first new york bank, na njihov račun i to se zove korespondentna banka. Tvoje pare odu prvo u korespondentnu 1st NY bank, oni sve provjere i šalju onda tvoj novac u banku primaoca. Slično se sa transakcijama u eurima. Tamo je korespomdentna banka u briselu. Dakle sve je u cilju uvida i kontrolisanja tvojih transakcija. E sad međusobne transakcije rusa i kineza u rubljama ili yuanima i ne idu u korespondentne banke u new yorku i briselu i hebe se njih za swift code. Kažete swift je uveden 1975 godine? E kako se trgovalo prije swifta? Može vala tako i danas. Opet podvlačim swift je u cilju kontrole svih transakcija u ovom svijetu od strane amura i njemaca.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Swift je ko auto tablica. To je adresa banke. Dokaz da ta i ta banka postoji i gdje se nalazi. I ti plaćanjem takse za transakciju plaćaš i onoga ko drži swift.

hrvatski minimum>herceg-bosna!
hrvatski minimum>herceg-bosna!
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije
Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>herceg-bosna!
3 mjeseci prije

Masa zemalja koji trguju sa rhusima, će sami sići sa shwifta ako se rhusiji ukhine shwift.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Moj poskoče moram se sprdati sa svojim postom da mi ga ti ne zabraniš.

Finansijski stručnjak bez para!
Finansijski stručnjak bez para!
3 mjeseci prije

“Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta.”
Jedna rećenica lagano utopljena u članak je sve oko čega se vodi ova priča! Mnogi će izginuti dok se kriptovalute ne uvedu kao standard na svijetu, ovo je početak! Tko ima neka kupuje!

Ferenz
Ferenz
Šta ti kažeš na ovo?  Finansijski stručnjak bez para!
3 mjeseci prije

Nešto padoše zadnjih mjeseci. I tu su velike igre.