Published On: Pon, kol 24th, 2015

Što će se dogoditi ukoliko izbjeglice prijeđu na teritorij Bosne i Hercegovine?

Iz Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine upozorili su da je moguće da dio izbjeglica iz afro- azijskih zemalja koji se trenutno nalaze u Makedoniji pređe i u Bosnu i Hercegovinu koja nema kapaciteta za prihvat velikog broja izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, više od 90.000 migranata iz afro-azijskih zemalja trenutno se kreće prema Zapadnoj Europi.
Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam naglasio je za Anadolu Agency (AA) da Bosna i Hercegovina ne može biti imuna u posmatranju trenutnih događanja u susjednoj Srbiji i Makedoniji koje se suočavaju sa masovnim prilivom izbjeglica.
“Na osnovu naših operativnih saznanja, vrlo je moguće da bi mogao taj val da se kreće prema BiH. Ruta kretanja ilegalnih migrata bila je prema Mađarskoj, međutim, s obzirom na to da je ta zemlja počela da gradi ogradu, sprječava taj tok. Prema našim procjenama, to kretanje bi bilo jedinom dijelom prema Rumuniji, a drugi dio mogao bi skrenuti prema BiH”, upozorio je Nizam.
Služba za poslove sa strancima je počela sa preventivnim radom prikupljanja informacija sa terena sa kritičnih tačaka odnosno duž cijele granice istočne Bosne i Hercegovine, od Bijeljine do Trebinja.
“Naši inspektori vrše inspekcijske poslove i sve što je potrebno da bi se napravio plan. Nećemo dozvoliti ono što se desilo u Makedoniji, ružna je slika za svijet da se te izbeglice zaustavljaju sa topovskim udarima i palicama. To je nehumano”, istakao je Nizam.
Da ne bi došlo do nehumanog tretiranja izbjeglica, Nizam ističe kako BiH razmjenjuje informacije sa zemljama okruženja pripremajući se na taj način na “mogući scenarij”. Prema riječima zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, Bosna i Hercegovina sa svojim geografskim položajem interesantna je za migrante koji žele u zemlje Evropske unije.
“Itekako je BiH zanimljiva ilegalim migrantima. Trenutno, nemamo većih priliva, ali imamo pojedinčanih slučajeva. Moramo pretpostaviti da se to može desiti, da se ne bi desilo kao u susjedstvu, pripremamo se. BiH nema ogromne kapacitete za prihvat, imamo imigrancioni centar kapaciteta 120 osoba”, kazao je Nizam dodajući kako taj kapacitet nije popunjen i iznosi 13 osoba.
Pored imigracionog centra, u BiH postoji i azilantski centar sa kapacitetom 300 osoba.
U BiH je, kako je istakao, drastično povećan broj osoba iz afričkih zemalja koji dolaze u BiH što je puno izražajniji nego prošle godine u istom periodu.
“Te brojke su uvijek mijenjaju, promjenjive su. O točnim brojkama se ne može govoriti, ali povećanje je oko 12 procenata u odnosu na prošlu godinu. U posljednjih šest mjeseci je došlo do porasta”, kazao je dodajući kako se ilegalni migranti u BiH ne prijavljuju, krše zakon i borave ilegalno.
Sve one koje inspektori zateknu bez validne dokumentacije prosljeđuju u imigracioni centar gdje se vrši identifikacija. Nakon toga, oni se vraćaju iz zemlje iz koje se došli. Prema riječima Nizama, brojne su poteškoće u pomenutom procesu zbog skrivanja dokumenata gdje je teško utvrditi iz koje zemlje migranti dolaze.
“Svaki dan boravka jednog migranta u centru BIH košta 60 KM (oko 30 eura). Nastojimo da ih odmah vraćamo iz BiH kako ne bi stvarali problem”, istakao je Nizam.
 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare