Published On: Sub, srp 3rd, 2021

Stižu nam Mulder i Scully

Uz posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Matthewa Palmera u BiH stići će i Angelina Eichhorst, nizozemska diplomatkinja koja u službi za vanjske poslove EU (EEAS) obnaša dužnost direktorice za Europu i središnju Aziju, potvrdio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović za FTV.

Ustav i izborni zakon

“Njih dvoje će zajedno raditi na stabilizaciji prilika u BiH, na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, dakle na izmjenama ustava i izbornog zakona”, ustvrdio je Izetbegović.

Naime, visoki dužnosnici američke administracije i Europske unije zaduženi za zapadni Balkan dolaze ovog vikenda u BiH kako bi pokušali deblokirati pregovore o izmjenama izbornog zakona.

Ranije je najavljeno kako su od subote planirani odvojeni Palmerovi susreti s ključnim političarima u BiH dok bi u ponedjeljak trebao uslijediti sastanak s članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona.

Unutar te skupine koju čine predstavnici svih vladajućih te nekih oporbenih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu do sada nije bilo nikakvog napretka u pregovorima o izmjenama izbornog zakona unatoč najavama i očekivanjima, posebice iz HDZ BiH da se to goruće pitanje riješi do sredine lipnja.

Nema nikakvih rezultata

Predsjedateljica radne skupine Alma Čolo (SDA) potvrdila je uoči Palmerova dolaska u Sarajevo kako “nema apsolutno nikakvih rezultata”.

“Očekujemo velike kritike”, kazala je Čolo komentirajući najavu nove diplomatske ofenzive SAD i EU.

Za čelnog čovjeka njezine stranke najvažnija je ipak činjenica da SAD i EU nastavljaju koordinirano djelovati u nastojanjima da se stvari u BiH pomaknu s mrtve točke.

Izetbegović je podsjetio kako je to do sada bilo vidljivo kroz zajedničke nastupe veleposlanika SAD i EU u BiH Erica Nelsona i Johanna Sattlera iako ni to u konačnici ne mijenja situaciju u kojoj se dogovor odnosno rješenje i u Washingtonu i u Bruxellesu očekuje od političara u BiH.

Takva je i procjena predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je uoči dolaska visokih američkih i europskih diplomata kazao kako su u njegovoj stranci kazali što su imali i sada očekuju da se usvoje rješenja koja bi uz minimalne izmjene ustava osigurala da konstitutivni narodi imaju legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda parlamenata države i entiteta.

Po(d)vlačenje crte

“Vrijeme je da se podvuče crta”, kazao je Čović.

Izetbegović je ipak upozorio kako zapravo još ništa nije riješeno odnosno kako nije izlaz u tome da se dogovore samo on i Čović jer suglasnost za konačna rješenja moraju dati i druge parlamentarne stranke s obzirom na činjenicu da se ustav može mijenjati samo uz potporu dvije trećine zastupnika.

“Da Izetbegović i Čović osmisle najbolji model on bi bio sahranjen od ostalih političara u BiH ako oni nisu u njemu sudjelovali. A ovo dokle smo došli ja i Čović je daleko od najboljeg, daleko od rješenja”, kazao je čelnik SDA koji i dalje traži da HDZ BiH pristane na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda. Ti bi domovi, po Izetbegovićevu prijedlogu, trebali prestati biti zakonodavna tijela a bili bi zaduženi samo za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

“Mislim da bez toga neće ići i da je toga svjestan i HDZ i da će u tom smjeru ići i pozitivni pritisak prijatelja iz Europe i Amerike”, zaključio je Izetbegović.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x