Published On: Pet, sij 14th, 2022

Stigla presuda: Iliji Lasiću HNŽ mora isplatiti 70.000 KM

Godinu dana nakon pravomoćne presude u korist bivšeg ravnatelja policije Hercegovačko-neretvanske županije Ilije Lasića u sporu koji je vodio protiv svoga nekadašnjeg poslodavca zbog neisplaćivanja redovitih mjesečnih plaća i drugih zakonom predviđenih davanja u trajanju od godinu dana, stigao je epilog i s Vrhovnog suda FBiH.

Vrhovni sud odbacio je reviziju postupka i potvrdio raniju presudu u skladu s kojom je Lasiću potvrđeno da se nalazio u faktičkom radnom odnosu sve do 29. rujna 2018. godine te mu je, doznaje Večernji list, HNŽ dužan isplatiti oko 50.000 KM glavnice, kao i kamate te troškove postupka, što doseže iznos od oko 70.000 KM štete za županijski proračun.

Predmetna radno-pravna trakavica skriva prvorazrednu političku aferu o neimenovanju ravnatelja županijske policije zbog različitih stavova vladajućih stranaka u posljednja dva mandata županijske Vlade, koja je eskalirala protuzakonitom samovoljom ministra financija HNŽ-a Adnana Faladžića, piše Večernji list.

Naime, Županijski sud u Mostaru svojom je presudom izmijenio raniju presudu Općinskog suda Mostar o legalnosti imenovanja Ilije Lasića na čelo policije HNŽ-a, na osnovi čega je županijska Vlada bila u obvezi poništiti proceduru imenovanja i Lasića razriješiti s njegove pozicije.

Poznato je kako je postupanje Županijskoga suda tada ocijenjeno neviđeno ekspresnim, čak i od samog ministra MUP-a HNŽ-a Slađana Bevande koji je tada izjavio kako bi bio sretan da “naše pravosuđe svim slučajevima pristupa jednako predano”, ali i da je Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ-a tada izravno optužio Županijski sud za “stavljanje u političke svrhe”.

Sada je Vrhovni sud FBiH stavio točku na “i” Lasićeve pravne borbe. Međutim, problem imenovanja ravnatelja policije HNŽ-a vuče se još od Vlade iz mandata 2014. godine, upravo kada je na to mjesto imenovan Ilija Lasić. Nakon spomenute sudske presude, traženo je da Lasić napusti dužnost i da se Neovisni odbor za imenovanje ravnatelja raspusti.

No, kako je tom Odboru već bio istekao mandat, Lasić je nastavio obnašati dužnost ravnatelja sve do kraja rujna 2018. jer ga nitko nije razriješio. Slučaj su pratile brojne međusobne optužbe županijskih ogranaka SDA i HDZ-a BiH, iako objektivno nije bilo izravnog utjecaja na sigurnosno stanje u županiji, politički sukob rezultirao je blokiranjem svih imenovanja u policiji, ali i novog časničkog kadra.

Iako je Lasić nastavio obnašati svoju dužnost, u skladu s očitim zakonskim pretpostavkama, resorni ministar Faladžić povlači jednostran potez i prvom čovjeku policije HNŽ-a blokira isplatu osobnih dohodaka i svih pratećih davanja, počevši od kolovoza 2017. godine, skinuvši ga s platne liste koju potpisuje ministar MUP-a, što je potrajalo sve do isteka Lasićeva mandata, krajem rujna sljedeće godine.

Sada, uz spomenuti iznos od 70.000 KM štete, bivši ravnatelj ima eklatantno pravo tražiti i nadoknadu na nanesenu mu duševnu bol, čime bi navedeni iznos obveza zasigurno rastao u budućnosti.

Javnosti, pak, i dalje ostaje neodgovoreno pitanje dokad će aktualno stanje s neimenovanjem ravnatelja policije HNŽ-a potrajati i kada će Skupština HNŽ-a konačno provesti dugo očekivanu proceduru

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
cobra
cobra
1 godina prije

evo i sada mu premijer neće da isplati iako je vrhovni sud donio odluku.sud bi trebao donijeti odluku da banka jednostavno blokira račun HNŽ dok se čovjeku ne isplate plaće ili jednostavno banci narediti da sudskom odlukom skinu novce sa računa i prebace na račun gosp. Lasića

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  cobra
1 godina prije

Ovrhom..

Blanka
Blanka
1 godina prije

Zna li se hoce li sad netko tuzit ministra financija za nastalu stetu od 20 tisucinki?

Prijedlog premijeru vlade da to ucini. Ako nece…
Zna se….