Published On: Uto, ruj 25th, 2018

Stier: Dvije izborne jedinice su rješenje za političke probleme u Federaciji BiH

U kontekstu Federacije BiH mogle bi se, smatra Stier, organizirati dvije izborne jedinice koje će pratiti demografiju na terenu, pa bi tako u jednoj Hrvati biti prevladavajući, a u drugoj Bošnjaci. Iako te dvije izborne jedinice ne bi bile brojčano jednake, one bi u pravima bile jednake.

Gostujući na Hrvatskom radiju bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier osvrnuo se u ponedjeljak na predizbornu kampanju u BiH, kao i na činjenicu da ne postoje odredbe Izbornog zakona po kojima bi se implementirali izborni rezultati za Dom naroda Parlamenta Federacije te je ukazao na dva elementa koji prate ovogodišnje izbore, a prvi je mogućnost institucionalne i ustavne krize, prenosi Dnevni list.

Objasnivši kako nemamo odredbe Izbornog zakona nakon što je iste Ustavni sud ukinuo budući kako su omogućavale da jedan narod drugom bira predstavnikeStier je naglasio kako u ovom trenutku nema konačnog odgovora na pitanje kako će se implementirati izborni rezultati u slučaju federalnog Doma naroda.

Kako će se riješiti vidjet ćemo, odnosno tu je mogućnost institucionalne krize jer se neće moći konstituirati primjerice Dom naroda jer nemamo pravila za to,upozorio je Stier.

Istaknuvši kako bi moglo doći do eskalacije Ustavne krize, Stier se osvrnuo na uzroke cijelog problema koji sežu u vrijeme nametanja pravila od strane međunarodne zajednice.

Izborni inženjering

Ukazavši na značaj činjenice da su Ustavni sud, pa tako i međunarodni suci, uvidjeli kako je Izborni zakon omogućavao majorizaciju nad Hrvatima, Stier je podsjetio kako su upravo promjenama u vrijeme Wolfganga Petritscha kao i Barijevim amandmanima narušen federalni koncept Federacije.

Narušio na način da se napravila prevaga u korist jednog naroda na štetu drugog. To onemogućava napredak u demokratizaciji. Nije nebitno kako će se sastavljati Dom naroda. Do sada se događao izborni inženjering koji je omogućavao prevlast jednog naroda nad drugim. Zbog toga je bitno donijeti izmjene Izbornog zakona, upozorio je Stier.

Pritom je naveo i modele federalizma koji su se pokazali kao pravo rješenje u multinacionalnim, složenim državama, spomenuvši primjer Belgije gdje se prate lingvistički realiteti Valonaca i Flamanaca.

U kontekstu Federacije BiH mogle bi se, smatra Stier, organizirati dvije izborne jedinice koje će pratiti demografiju na terenu, pa bi tako u jednoj Hrvati biti prevladavajući, a u drugoj Bošnjaci.

Iako te dvije izborne jedinice ne bi bile brojčano jednake, one bi u pravima bile jednake te bi u njima svatko imao pravo birati i biti biran, a na taj način bi se poštivala volja onih ljudi koji žive unutar tih jedinica, ističe Stier.

Strukturni problemi

Upravo su centralističke i unitarističke snage u BiH onemogućavale takav razvoj i donošenje novog Izbornog zakona po tom principu,. Mislim da bi taj princip, dakle više federalizma, omogućio i veću demokratizaciju, naglasio je Stier.

Dodao je kako se može govoriti o gospodarskim aspektima koji su izuzetno važni, ali da se moramo osvrnuti na strukturne političke probleme čije je rješavanje preduvjet za napredak BiH.

Druga dimenzija koju je on posebno naglasio u kontekstu nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini je novi pokušaj politike koja se predstavlja kao građanska, a u biti je u funkciji centralizma i unitarizma, prenosi jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare