STEVANDIĆ: Zakon o kriminalizaciji kleveti problematičan po mnogo pitanja

Zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede je problematičan po mnogo pitanja jer se ne bi toliko prašine dizalo i ne bi Narodnu skupštinu posjećivao toliki broj veleposlanika da to nije tako, i od toga ne treba nitko bježati, rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske tijekom rasprave o ovom zakonu.

On je rekao da uvažava sve primjedbe međunarodnih dužnosnika i da ih treba ugraditi u ovaj tekst, ali i da treba uvažiti da sloboda govora ne podrazumijeva slobodu vrijeđanja, i da to također treba uzeti u obzir, prenose “Nezavisne novine”.

On tvrdi da ovaj zakon nije ni za ni protiv oporbe ili vlasti, niti protiv novinara, ali da su problem, kako je naveo, blogeri koji za novac objavljuju informacije o pojedincima. Istaknuo je da su on i njegova obitelj ugroženi zbog pisanja o njemu, ali je dodao da je i mnogo primjera među oporbenim zastupnicima koji su trpjeli uvrede.

Istaknuo je da je on često bio predmet optužbi da je u ratu vozio crveni kombi i istaknuo da je sve tužbe dobio na sudu u vezi s takvim uvredama protiv njega.

Rekao je da su lažni profili posebna priča, i da i on ima mnogo klipova koji su problematični, ali da nikad ni jedan nije iznio u javnost.

Naglasio je da bi uvrede i klevete trebali progoniti oni koji su žrtve, a ne država, ali je i dodao da je moguće da se ovaj zakon ne nađe u formi prijedloga u narednih šest mjeseci čime bi on automatski bio smatran povučen, ali je također ukazao na to da ga je moguće i usvojiti i konsenzusom.

Naglasio je da je najveća žrtva uvredi kleveti dio Milorad Dodik, predsjednik RS i njegova obitelj, ali i da su RS i njeni političari općenito često meta napada iz Sarajeva, poput tvrdnji da je RS genocidna tvorevina./HMS/