STEVANDIĆ: RS neće imenovati dvojicu sudaca u “krnji” Ustavni sud BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je molbu stranim sucima u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke te poručio da NSRS neće imenovati nove suce dok strani ne odu.

“I tim činom da pomognu reforme u BiH koje su potrebne na njenom putu ka EU”, istaknuo je Stevandić.

Stevandić je izjavio da BiH ne može funkcionirati preglasavanjem sudaca u Ustavnom sudu.

Prema njegovim riječima, stav predstavnika Republike Srpske je da RS neće imenovati dvojicu sudaca u “krnji” Ustavni sud BiH sve dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu i okončan mandat stranih sudaca .

Nakon umirovljenja Zlatka Kneževića, od sljedeće godine u tom sudu neće biti nijednog suca iz RS-a, dok je izbor drugog suca, predstavnika hrvatskog naroda, blokiran u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Inače Ustavni sud BiH ima devet sudaca , od čega se četvero biraju iz entiteta FBiH, dvoje iz entiteta RS, a troje stranih sudaca predlaže predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konzultacija s Predsjedništvom BiH.

Duže od godinu dana Ustavni sud radi sa samo sedam članova, jer je Mato Tadić (izabran iz FBiH) u mirovinu otišao u kolovozu 2022. godine, kao i Miodrag Simović koji je umirovljen u studenom iste godine.

U međuvremenu je najavljeno da će se i Zlatko Knežević, jedini preostali sudac izabran iz RS-a umiroviti do kraja ove godine. Tako ovoj krovnoj državnoj sudskoj instanci nedostaje troje sudaca.

Povlačenje Kneževića neće u potpunosti paralizirati Ustavni sud, ali će sigurno zakomplicirati njegov rad, jer nije uobičajeno da nedostaje troje sudaca./HMS/