Published On: Sub, lis 18th, 2014

ŠTETA JE ŠTO BELMA SULJAGIĆ NIJE SELJANKA: Možda bi o njenom slučaju Gender Centar FBIH rekao koju…’

‘Žene na selima u BiH u manjem broju posjeduju kuće, zemljište, sredstva za proizvodnju i manje odlučuju o proizvodnji, a u većini primjera imaju ulogu pomoćnog člana. Poljoprivredna imanja u BiH se većinom registriraju na muškarce, pri čemu žene ograničeno raspolažu financijskim resursima domaćinstva, te u veoma velikom postotku nemaju zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje”, navode Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Gender Centar Federacije BiH povodom Dana žena na selu.

Dan žena na selu se obilježava na inicijativu UN-a od 2008., te da je Bosna i Hercegovina obavezna postupati po međunarodnim dokumentima koji se bave pitanjima žena na selu, među kojima su Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Pekinška deklaracija i Platforma za akciju.

Po podacima iz Registra poljoprivrednih gospodarstava i klijenata, kojih je u FBiH registrirano 52.178, u vlasništvu žena je 9.790 gospodarstava, odnosno 18,76 posto, javlja Fena.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da su zaprimili 22.034 aplikacije žena za poticaje u protekloj godini, što je 30 posto ukupno zaprimljenih aplikacija, i podržali sa 7.343.112,35 KM, što potvrđuje tendenciju rasta broja aplikacija žena, u odnosu na 2012. (16.347 zaprimljenih aplikacija) i 2011. godinu (12.383 zaprimljenih aplikacija).

Naglašavaju da su započeli i izradu Programa ruralnog razvoja u koji je, između ostalih vladinih institucija, uključen i Gender Centar FBiH.

Usvajanje Programa na nivou FBiH znatno bi doprinijelo modernizaciji poljoprivrednog sektora, s odgovarajućom infrastrukturom i uslugama što bi poboljšalo kvalitet života ljudi na selu, posebice žena.

Program ruralnog razvoja Vlade FBiH bit će izrađen po smjernicama Generalne direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj EU (DG AGRI), po kojim se 20 posto više bodova u procjeni aplikacija dodjeljuje ženama.

 

Imajući u vidu važnost uloge žena na selu Gender Centar FBiH je u okviru državnih strateških dokumenata Gender akcijski plan i Finansijski plan za implementaciju Gender akcijskog plana BiH, te Akcijskog plana za gender odgovorno budžetiranje FBiH (od 2010. do 2012.) i Strateškog plana za gender odgovorno budžetiranje FBiH (od 2013. do 2015.), te različitih projektnih aktivnosti, naročito stavio akcent na mjere za žene na selu, saopćeno je iz iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare