Četvrtak, 23 svibnja, 2024

ŠTEFICA I NJEN “U” ČASNIK ODMAH DA DEMANTIRAJU: “Ljubuški je pravi primjer svima ostalima” kaže Sattler

Must Read

U službenom posjetu Gradu Ljubuškom boravio je posebni predstavnik Europske unije u BiH i voditelj izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler.

Na sastanku je razgovarano o gospodarskom razvoju, aktivnostima koje se provode uz potporu Europske unije, turističkim potencijalima te o aktualnim izazovima lokalne zajednice, navodi se u priopćenju Grada Ljubuškog.

“Komentirali smo projekte koje Europska unija provodi skupa s nama na području Ljubuškog. Iskoristili smo priliku da zahvalimo na svemu onome što izaslanstvo Europske unije čini za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo opredijeljeni da što prije uđemo u Europsku uniju, da naši stanovnici osjete sve benefite ulaskom u veliku zajednicu naroda i država”, rekao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Naglasio je da financijska potpora Europske unije lokalnim zajednicama kroz provedbu različitih projekata uvelike pomaže sredinama u razvoju.

“Vrlo konkretno smo prikazali projekte koje Grad Ljubuški radi od gospodarstva do demografije i koliko su nam fondovi EU pomogli da uložimo značajna financijska sredstva od obnove tvrđave do Arheo centra i mnogih drugih projekata. Na taj način nam je ostalo puno više izvornih sredstava koje smo iskoristili da smanjimo cijene vrtića, damo stipendije svim studentima, pomoć mladim obiteljima oko prve nekretnine itd.”, pojasnio je gradonačelnik Markotić.

Veleposlanik Sattler posebno je istaknuo zadivljenost prirodom i kulturno-povijesnom baštinom te pohvalio demografske mjere koje se provode u Ljubuškom.

“Ljubuški je blagoslovljen prirodnim ljepotama, od prekrasnog Trebižata, vodopada Kravice i Koćuše, tvrđave, ali tu je i pitanje na koji je način je sve to iskorišteno, a ja vjerujem da Ljubuški pokazuje pravi put i pravi je primjer svima ostalima. Iznad svega sam zahvalan lokalnoj samoupravi koja nije zaboravila onaj aspekt socijalne kohezije gdje se osigurava potpora za obitelji, majke, djecu… a potvrda toga je došla kroz mnogo bolje demografske pokazatelje u Ljubuškom nego za mnoga druga mjesta u BiH”, kazao je Sattler.

On se osvrnuo i na napredak BiH na putu u Europsku uniju kazavši kako je BiH napravila važan iskorak odlukom Europskog vijeća o otvaranju pregovora te pri tome upozorio kako uz to dolazi i jako puno posla koji je potrebno uraditi i to ne samo na državnoj razini nego i na nižim razinama vlasti.

“Koristim priliku da pozovem i županijske vlasti da finaliziraju sva ona pitanja o kojima smo razgovarali prilikom mog prošlog posjeta, uključujući Zakon o slobodi okupljanja i uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije. Nadam se kad krajem svibnja ponovno dođem u Ljubuški kako bih prisustvovao Ljubuškom Outdoor Festivalu, da ćemo zajedno moći obilježiti otvaranje tog ureda”, poručio je voditelj izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler

Tijekom boravka u Ljubuškom, Sattler je sa suradnicima posjetio Franjevački samostan na Humcu i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini te Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama.

Veleposlanika Sattlera u zgradi Gradske uprave primili su gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, a radnom sastanku nazočili su dopremijer FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević, ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Mladen Bebek i ravnatelj JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG Radoslav Luburić./HMS/

- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -