Published On: Pon, velj 24th, 2014

Štefan Füle: Novi pristup EU prema zapadnom Balkanu

LONDON / SARAJEVO – Europski komesar za proširenje Stefan Füle objavio je na konferenciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se održava u Londonu na temu “Investiranje u zapadni Balkan”, novi pristup Europske unije prema ovom dijelu Europe.

Novi pristup u fokusu će imati ekonomske reforme i razvoj, rekao je Füle i dodao da ni jedna od država zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju, javlja BHT1.

Dodao je da Europska komisija planira pokrenuti razgovore sa državama regije o makroekonomskoj, fiskalnoj i financijskoj stabilnosti, kakve već ima sa Kosovom.

– Naš dijalog ćemo bazirati na nacionalnim reformskim programima, a rezultat bi trebao biti zajednički set preporuka za svaku zemlju. Mi ćemo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom dati tehničku pomoć u provođenju preporuka – kazao je Füle.

Na konferenciji BiH predstavljali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. Pozdravili su ideju promoviranja regiju zapadnog Balkana kao odredišta za investiranje, javlja BHT1.

(Vijesti.ba/Fena)