Published On: Sri, velj 17th, 2021

State Department upozorio: Ne idite u Crnu Goru

State Department objavio je nove preporuke Amerikancima za međunarodna putovanja, u okviru kojih se državljanima SAD savjetuje da zbog Covid-19 ne putuju u Crnu Goru za koju je izdato upozorenje najviše, četvrte razine.

Kako prenosi Glas Amerike, na internet stranici State Departmenta navodi se kako bi putnici koji idu u Crnu Goru mogli suoiti se sa zatvaranjem granica i zračnih luka, zabranama putovanja, naredbama da se ne izlazi iz kuće, zatvaranjem biznisa i drugim izvanrednim uvjetima zbog Covid-19.

State Department je priopćio kako redovno procjenjuje i mijenja preporuke za međunarodna putovanja, na osnovu informacija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i trenutnih uvjeta u zemlji.

Upozorenje četvrte razine je u prosincu prošle godine, zbog Covid-19, izdano je za Kosovo, dok su Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija na trećoj razini gdje se Amerikancima savjetuje da preispitaju putovanje u te zemlje.

Na svojoj internet stranici CDC navodi kako bi putnici trebali izbjegavati sva putovanja u Crnu Goru, jer bi to moglo povećati šansu za zarazu i širenje Covid-19.

Putnicima koji moraju putovati u Crnu Goru savjetuje se da se testiraju jedan do tri dana prije putovanja i da ne putuju ako čekaju rezultate, ako su testirani pozitivno ili su bolesni.

Tijekom putovanja trebalo bi nositi masku, držati distancu od najmanje dva metra od ljudi koji nisu u istoj grupi, prati često ruke ili koristiti sredstvo za dezinfekciju, dodaje se.