Published On: Uto, tra 27th, 2021

State Department: Podržavamo izmjene Izbornog zakona, rješenje je u multietničkoj demokraciji

Američki State Department ocijenio je u ponedjeljak da postoji opasnost da “neosnovane spekulacije o mijenjanju granica na zapadnom Balkanu duž etničkih linija potaknu nestabilnost u regiji”, te da se time “prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti”.

Među europskim dužnosnicima već neko vrijeme kruži neslužbeni diplomatski dokument, takozvani “non-paper”, u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenijela je u ponedjeljak agencija Reuters i citirala izjavu glasnogovornika predsjednice Europske komisije Ursule fon der Leyen, koji je poručio da je Europska unija “apsolutno protiv” prekrajanja granica na zapadnom Balkanu.

“Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokraciji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Dodao je da Washington podržava zemlje zapadnog Balkana na putu “do europske integracije i članstva u ključnim europskim i euroatlantskim institucijama”.

“Surađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim europskim partnerima na unaprjeđenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promoviranju neovisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati europsku perspektivu regije i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Europe”, poručio je Price.

Naglasio je i da su SAD odlučne u namjeri da pomognu zemljama u regiji da “prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprotstave se energetskoj iznudi Rusije kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organiziranog kriminala”.

“Također želimo pomoći regiji da se razvija i bude prosperitetna dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine”, naveo je Price.

Osvrnuo se i na odnose Srbije i Kosova.

Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne podržati rad na “sveobuhvatnom, obvezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu suradnju i prosperitet”.

Naglasio je i da SAD, uz snažne ekonomske veze s regijom, cijeni svoja partnerstva u oblasti obrane i sigurnosti, “uključujući s najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom”.

“Namjeravamo dodatno ojačati tu suradnju kroz obuku, vježbe, angažiranje snaga i nabavu”, najavio je Price.

Također je pozdravio napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle u provođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU s obje zemlje u lipnju.

Podsjetio je i da Washington surađuje s međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu “u provođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i osigurati status kandidata za članstvo u EU.

“Ured Visokog predstavnika (OHR), uspostavljen prije 25 godina pod Daytonskim mirovnim sporazumom, značajno doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u priopćenju State Departmenta.