Published On: Pet, velj 28th, 2014

STATE DEPARTMENT Najveći problem u BiH korumpiranost i nefunkcionalnost

WASHINGTON – Predstavljajući novi godišnji izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, američki državni sekretar John Kerry je rekao da mnoge vlade pribjegavaju politički motiviranim progonima, i koriste nove tehnologije kako bi kontrolirale  izražavanje neslaganja, bilo javnim prosvjedima ili raznim tehnološkim sredstvima, prenosi Glas Amerike.
Sekretar Kerry je izdvojio nekoliko zemalja za čije je vlade rekao da krše ljudska prava svojih gradjana, među njima Sirija, Rusija, Kina, Kuba, Egipat, Bangladeš, i nedavno svrgnuta vlada Ukrajine. Kerry je dodao da je 80 vlada u svijetu uvelo zakone kojima se legalizira diskriminacija protiv homoseksualaca.

Kerry je također rekao da američki dosije, kada su u pitanju ljudska prava, nije savršen, ali da zemlja počiva na principu konstantnog unapređivanja stanja ljudskih prava.

Zemlje koje krše ljudska prava i ne drže odgovornima svoje zvaničnike za takvo stanje, rekao je Kerry, djeluju protiv svojih interesa, kao i interesa Sjedinjenih Država. 

Nasilni ekstremizam i kriminal se ukorjenjuju u zemljama gdje se negiraju ljudska prava, što potom vodi ka nestabilnosti, nesigurnosti i ekonomskoj bijedi, zaključio je američki državni sekretar.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, stoji u izvještaju State Departmenta, iako su opći izbori iz 2010. godine proglašeni slobodnim i poštenim, koalicije koje su formirane nakon izbora na svim nivoima vlasti i dalje su nestabilne, i stalno nastoje mijenjati sastav, što spriječava politički napredak.

Nekoliko puta u toku 2013. vlasti nisu uspjele održati efikasnu kontrolu nad snagama sigurnosti, iako, dodaje se, snage sigurnosti nisu provodile široko rasprostranjena ili sistemska kršenja ljudskih prava.

No, i dalje najozbiljniji problem u BIH ostaju korumpiranost i nefukncionalnost vlade, što onemogućava gradjanima osvarenje prava na osnovne usluge. Politički lideri su pojačali duboko ukorijenjene etničke podjele, i manipuliraju njima, što slabi demokraciju, vodi velikoj diskriminaciji u većini aspekata svakodnevnog života, umanjuje vladavinu prava, ometa rad medija, i opstruira nastavak povratka izbjeglica.

Provociranje i intimidacija novinara i građanskih aktivista ograničava pristup javnosti tačnim informacijama, kao i odgovornost političkih lidera – stoji, između ostaloga, u izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH.

(Vijesti.ba/Fena)