Published On: Uto, kol 27th, 2013

ŠTA DOKOLICA ČINI: Sarjalije bi opet u rat

Kada je prije desetak dana predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u intervjuu za Oslobođenje, izjavio da će “svako kome je stalo do BiH uzeti oružje u ruke ukoliko Republika Srpska pokuša otcjepljenje i da je budala svako ko misli drugačije”, istovremeno su započela i prepucavanja na relaciji hrvatskog i srpskog člana Predsjedništva po pitanju ‘pozivanja na oružje’.
Dobijeni rezultati na uzorku nešto više od 300 ljudi više su nego porazni ili, u najmanju ruku, zabrinjavajući…Shodno tome, i DEPO Portal načinio je anketu na temu ‘ponovnog uzimanja oružja u ruke’, želeći da ispita stav građana po movom pitanju.

Od ukupno 308 učesnika ankete, čak 213 ili čitavih 69 posto nema dilemu po ovom pitanju i bilo bi spremno da ponovo krvlju i oružjem rješava probleme u državi.

Znatno manju grupu čine oni koji bi, kada bi se opet zapucalo, pobjegli prvom prilikom – ukupno 41 učesnik ankete ili 13 posto, kao i oni koji nikada ne bi uzeli oružje u ruke – četiri glasa manje, odnosno 12 posto čitalaca.

Neznatan procenat nije izrazio interes za ovo pitanje, svega 4 posto učesnika ankete odgovorilo je da ih ova tema ne zanima.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)