Srijeda, 24 travnja, 2024

HOSOVAC EDIN OD DRETELJA: Srpski zatvorenici svakodnevno zlostavljani, žene silovane: ‘Dođu ujutro krvavih očiju, iscrpljene, prljave,…’

Must Read

Buljubašić je ispričao kako je polovinom jula 1992. godine došao u Hrvatske obrambene snage (HOS) u Ljubuškom, da bi početkom augusta bio postavljen za zamjenika kasarne “Buno Bušić” u Dretelju
Edib Buljubašić, optužen za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, svjedočeći u svoju korist rekao je da su srpski zatočenici u ovom objektu svakodnevno zlostavljani, a žene silovane.
Buljubašić je ispričao kako je polovinom jula 1992. godine došao u Hrvatske obrambene snage (HOS) u Ljubuškom, da bi početkom augusta bio postavljen za zamjenika kasarne “Buno Bušić” u Dretelju.
Tada je, kako je kazao, vidio zatočene muškarce i žene srpske nacionalnosti.
Na pitanje braniteljice Džeme Hasanagić da li je u Dretelju bilo zlostavljanja, on je rekao da se to dešavalo svaki dan, te da su Srpkinje stalno silovane.
– Znao sam doći noću do hangara i vidim da je katanac otključan i fali žena, dvije-tri. Znam da je silovanje, ali ne smijem se ni ja baš suprotstaviti… Dođu ujutro krvavih očiju, iscrpljene, prljave, usmrdjelo se…- kazao je optuženi.
Buljubašić je ispričao i kako mu je jednom Ivan Petrušić, koji je tada bio komandant Dretelja, naredio da “riješi problem” sa zatočenikom Božom Balabanom, nakon čega je optuženi naredio vojnicima da Balabana udaraju.
– Vojnici su mi rekli da je psovao ustašku mater. Pošto je meni Petrušić naredio da riješim taj problem, dao sam da ga udaraju. I ja sam ga gruhao – kazao je on, dodavši da je do jutra Balaban preminuo.
Govoreći o uslovima u kojima su zatočenici boravili, Buljubašić je kazao da nisu imali dovoljno hrane i sredstava za higijenu.
Buljubašiću se sudi za zločine počinjene u Dretelju, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem Marinom Grubišić-Fejzić.
Tužilaštvo smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.
Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.
Optuženi je naveo da je Petrušić bio “alfa i omega u Dretelju”, te je i njemu izdavao naredbe.
Dodao je kako je Petrušić obavljao i funkciju komandanta Vojne policije.
– Mnogi su tada imali dvije funkcije i činove i tada im je to imponovalo, a danas kad svjedoče ne daju da se to kaže. Nego su svi bili obični vojnici, kuhari… – kazao je Buljubašić.
On je dodao i kako on, niti niko drugi od optuženih, nije osnovao Dretelj.
Istaknuo je da je čuo za optužene, ali da ih nikada nije vidio da nekog tuku, hapse ili zlostavljaju.
Suđenje se nastavlja 7. oktobra, javlja BIRN-Justice Report.
(Fena/md)

 

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x