Srpski mediji tvrde da su Scholz i pogotovo Vučić odigrali ključnu ulogu u poticanju sastanka Stanivukovića i Schmidta

Kako piše Nova.rs, tijekom boravka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučićevog u Berlinu, tema razgovora s kancelarom Olafom Scholzom bila je usklađivanje srbijanske vanjske politike s Europskom unijom, ali i situacija u Bosni i Hercegovini.

“BiH je bila ozbiljna tema. Od Vučića se očekuje da ‘stavi Dodika pod kontrolu’, koji je percipiran kao ruski čovjek u regiji i produžena ruka Moskve. Njemačka očekuje da se normalizira situacija u Bosni i Hercegovini i da se srpski predstavnici vrate u institucije”, rekao je izvor Nove.rs.

Problem je, navodi izvor, nastao zbog toga što Srbi u BiH ne priznaju Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice. Tada je Nova najavila da je Vučić obećao da će utjecati na predstavnike Srba u BiH da se sastanu sa Schmidtom.

“Očekuje se da Vučić u narednom periodu zamoli političare iz BiH, koji su mu bliski, da se sastanu s Christianom Schmidtom. Na taj način on će poslati signal Berlinu da je spreman promijeniti situaciju”, piše Nova.

To se u međuvremenu i dogodilo. Schmidt se sastao s gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem, što je ujedno i bio njegov prvi službeni sastanak s jednim predstavnikom Srba u BiH.

Nakon sastanka Stanivuković i Schmidt su prošetali Banjom Lukom.

„Schmidta sam upoznao sa strahotama koje smo kao narod prošli, zajedno smo posjetili i Spomenik ‘Život’, koji svjedoči o tragičnoj smrti 12 banjalučkih beba. Obišli smo lokaciju budućeg Središnjeg gradskog spomen-obilježja palim borcima Obrambeno-otadžbinskog rata i Hram Hrista Spasitelja“, kazao je Stanivuković.

Stanivuković je rekao da je sa Schmidtom najviše razgovarao o budućnosti – o projektima, ekonomiji i novim radnim mjestima, kao i o borbi protiv kriminala i korupcije. Razgovarano je i o tome da nove mlade generacije mogu donijeti novu energiju i kreiraju nove politike, kao i pokazati da se na ovim prostorima može živjeti bolje.

Do sastanka sa Stanivukovićem, do kojeg je došlo nakon sastanka Vučića i Scholza, predstavnici vlasti u RS su bojkotirali Schmidta, a kao razlog je navedeno to što nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a.