Published On: Uto, kol 30th, 2016

PIC O REFERENDUMU: Rusija ne podržava zajednički tekst Vijeća za implementaciju mira u BIH

Vijeće za implementaciju mira danas je usvojilo zaključke o budućem referendumu o Danu Republike Srpske, pri čemu je Rusija dala izdvojeno mišljenje.
”Rusija se ne slaže jer se u dokumentu samo prijeti i osuđuje”, rekao je ruski veleposlanik koji je najavio da će dokument uskoro postati javan.
Rusija smatra, dodao je, da je rješenje dijalog. Ivancov je naglasio da nije njegovo da se kao veleposlanik miješa u odluke Ustavnog suda BiH.
”Mislim da bi ovaj Sud trebao imati malo više osjećaja kada je u pitanju cjelokupna situacija, a ne samo u pogledu važećih zakona”, kazao je Ivancov.
Podcrtao je da na sastanku nije bilo govora o Bonskim ovlastima.
Sjednica PIC-a održana je na nivou veleposlanika zemalja članica.
Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. srpnja Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. rujna na cijeloj teritoriji Srpske.
Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: ”Podržavate li da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.
Za Odluku o raspisivanju referenduma glasala su 64 zastupnika, a nitko od prisutnih nije bio protiv, niti suzdržan.
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je na sjednici 11. kolovoza da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije ozlijeđen Odlukom Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, niti Zakonom o popisu koji je usvojio parlament Srpske.
U “Službenom glasniku Republike Srpske” od 12. kolovoza objavljena je Odluka Narodne skupštine Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. siječnju kao Danu Republike, čime je ona i službeno stupila na snagu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x