Published On: Sat, May 4th, 2013

SRETNO I ZBOGOM: Turska objavila da je njezina sudbina u Aziji

Turska, članica NATO-a, jučer je potpisala memorandum o razumijevanju sa Šangajskom organizacijom za suradnju, blokom kojim dominiraju Kina i Rusija, te objavila da je njezina sudbina u Aziji.
Ovo je za nas povijesni dan, rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu u kazahstanskom gradu Alma Ati nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s glavnim tajnikom Šangajske organizacije za suradnju Dmitrijem Mezentsevim.
Kina, Rusija i četiri zemlje iz središnje Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan 2001. osnovale su Šangajsku organizaciju za suradnju, kao regionalni sigurnosni blok i kako bi se suprotstavile potencijalnim prijetnjama radikalnog islamizma te trgovini drogom iz susjednog Afganistana. 
Veći interes za ulazak u Šangajsku organizaciju Ankara je pokazala u trenutku kada je bila zabrinuta zbog sporog napretka pristupih pregovora s EU-om. S obzirom na to da je Turska pregovore o pridruživanju Uniji počela 2005., a dosad je zatvorila samo jedno od 35 političkih poglavlja, okrenula se alternativnoj organizaciji.