Utorak, 25 lipnja, 2024

Odobreno 20 milijuna kuna za Hrvate u BiH. Financirani su veći strateški projekti

Must Read

Pogledaje tko će dobiti sredstava od Vlade RH za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH

Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o raspodjeli sredstava za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2014.godinu

Na 197. sjednici, održanoj 4.prosinca 2014., Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna:

programima i projektima iz područja obrazovanja i znanosti 4.665.000,00 kuna
programima i projektima iz područja zdravstva 3.049.000,00 kuna
programima i projektima iz područja kulture 4.300.000,00 kuna
programima i projektima iz ostalih područja 2.986.000,00 kuna
pomoć poplavljenim područjima BiH 5.000.000,00 kuna

U 2014. godini financirat će se 29 programa i projekata ( popis programa i projekata za financiranje nalazi se u privitku):

7 programa i projekata iz područja obrazovanja i znanosti
7 programa i projekata iz područja zdravstva
10 programa i projekata iz područja kulture
· 5 programa i projekta iz ostalih područja

Temeljni kriterij za odabir programa i projekata bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini. Osim toga, vodilo se računa o ravnomjernoj zemljopisnoj raspoređenosti projekata, o potencijalima koje projekti pružaju za direktno i indirektno otvaranje radnih mjesta, kao i o učincima koji imaju na cjelokupan život Hrvata u Bosni i Hercegovini.sredstva-bih-1204114 sredstva-bih-120414 sredstva-bih-1204214 sredstva-bih-1204314

Novonastala situacija povezana s velikim materijalnim štetama i brojem nastradalih u katastrofalnim poplavama i klizištima koje su zadesile područje Bosne i Hercegovine u svibnju 2014. otvorila je pitanje preraspodjele sredstava osiguranih na ovogodišnjem natječaju za programe i projekte od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Stoga je Vlada Republike Hrvatske, temeljem donesene Odluke preusmjerila dio sredstava u iznosu od 5 milijuna kuna za pomoć nastradalima u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

Donošenjem Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narodu Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske pruža važnu materijalnu pomoć udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažuje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

Podsjećamo da su, u odnosu na natječaje prije 2012. godine, posebnim zalaganjem Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, napravljeni sljedeći iskoraci u financiranju programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini:

· Financiranje većih strateških projekata: glavni kriteriji pri odabiru programa i projekata usmjereni su na veće strateške projekte koji osiguravaju održivi povratak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da se, umjesto dotadašnjeg dodjeljivanja manjih iznosa velikom broju korisnika (što se pokazalo neučinkovitim jer se dosadašnji projekti nisu mogli pratiti) financira manji broj pažljivo odabranih projekata od strateške važnosti za ostanak i povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

· Ostvarivanje šireg interesa i značaja za društvenu zajednicu

· Ravnomjerna zemljopisna raspoređenost financiranih projekata u cijeloj BiH

· Nadzor namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava. Pitanje transparentnosti i namjenskog trošenja proračunskog novca je pitanje odgovornosti prema građanima u Republici Hrvatskoj, ali i prema Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Primarni interes je da se planirana sredstva utroše namjenski, ali i na dugoročnu korist i dobrobit bosansko-hercegovačkih Hrvata. Stoga su stručni timovi sastavljeni od predstavnika resora i aktivno uključeni u cijeli tijek realizacije projekata na način da odlaze u terenski posjet programima i projektima i po potrebi angažiraju vještake za stručna pitanja. Osim toga, korisnici sredstava redovno šalju financijska izvješća o provedbi programa i projekata.

Republika Hrvatska kontinuirano skrbi o pripadnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini provodeći različite programe pomoći čiji je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i održivi povratak onih koji to žele.

 ABC Portal
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Razveo se Mate Rimac

Mate Rimac i Katarina Lovrić razveli su se nakon tri godine braka, doznaje Index. Informaciju je za Index potvrdilo nekoliko...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -