Published On: Čet, velj 6th, 2014

Srbin plaćenik spasio Orića od uhićenja?

Ratnom vođi Armije BiH u Srebrenici informaciju da će biti uhićen u Srbiji odao je dojučerašnji neprijatelj sa ratišta na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Naser Orić, protiv koga Tužiteljstvo za ratne zločine vodi istragu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u istočnoj Bosni 1992 Drinu je zaustavljen prelazi 2011. upravo na mig svog poznanika i poslovnog partnera, koji je bio plaćenik u vojskama nekadašnjih jugoslavenskih republika.

Kako “Blic” saznaje, srpski organi su njihovu vezu otkrili u vrijeme potjere za nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem. Tada je uhvaćen telefonski razgovor Orića i njegovog insajdera, koji je vođen u šifriranim porukama.

Sumnja se da je poslovni partner iu ratu neprijatelj srebreničkog komandanta saznao da se planira uhićenja io tome obavjestio Orića. Tako je propala akcija da se iza rešetaka nađe prvoosumnjičeni za ratni zločin nad devetoro Srba u Zalazju u Donjim Potočarima 1992.

Za Orićem je izdana crvena potjernica Interpola, ali kako je jučer rekao zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić, pravno je neizvedivo da ga BiH izruči Srbiji. Srbija i BiH su rujna 2013. potpisale Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana.

Međutim, on se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Ovu prazninu trebalo je popuniti protokol koji su siječnja 2013. u Bruxellesu potpisali srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužitelj BiH Goran Salihović, ali ovaj dokument nema obvezujuću snagu. To znači da Srbija na temelju protokola može BiH ustupiti prikupljene dokaze, ali je neizvjesno da li će postupak protiv osumnjičenih za ratni zločin nad devetoro Srba biti i proveden.

Protiv Orića je pred Haškim tribunalom vođen postupak zbog ratnih zločina nad Srbima u Podrinju tokom 1992, ali je oslobođen tih optužbi i pušten na slobodu.

Dok je boravio u haškom pritvoru, Orićeva stanica je bila na istom katu s onom u kojoj je bio Slobodan Milošević. Poslije Miloševićeve smrti, poštu nekadašnjem predsjedniku Srbije i SRJ Orić je odao čituljom.

Knjiga na dar vođi “Osvetnika”

Jedan od svjedoka u istrazi protiv Orića za zločine nad Srbima izjavio je da je Naser Orić poslao svoju knjigu s posvetom Bobanu Inđić, komandiru voda “Osvetnici” koji je sudjelovao u otmici i ubojstvu putnika iz vlaka u Štrpcima. Svjedok je naveo da je Orić napisao da knjigu posvećuje “velikom srpskom borcu”.

Poslovi

Srbin koji je otkrio Naseru Oriću da će biti uhićen već godinama vodi poslove s ratnim vođom iz Srebrenice.