Published On: Sub, lip 26th, 2021

SRBIJA U Subotici počela gradnja Hrvatske kuće

Počela je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, objavljeno je danas u Hrvatskom nacionalnome vijeću (HNV) u povodu praznika hrvatske manjine u Srbiji, čijoj je proslavi nazočio izaslanik Državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Milan Bošnjak.

Time je dva mjeseca nakon postavljanja kamena temeljca počela realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta hrvatske manjine u Srbiji, koji se financira iz donacije hrvatske vlade.

“Vlada je preko Državnog ureda osigurala novac za prvu fazu izgradnje buduće Hrvatske kuće. Plan je da se do konca godine objekt stavi pod krov”, izjavila je tijekom obilaska gradilišta predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

“Kvalitetan projekt”

Milan Bošnjak je tom prigodom rekao kako je gradnja Hrvatske kuće rezultat zajedničkih napora hrvatske vlade, Državnog ureda i predstavnika hrvatske manjine u Srbiji.

“Kada se ovako usmjereno radi, kada postoji kvalitetan projekt, njegovo ostvarenje nije upitno”, istaknuo je Bošnjak.

Hrvatska kuća bit će sjedište tri jedine profesionalne institucije Hrvata u Srbiji. Dužnosnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske bio je u nastavku posjeta Subotici počasni gost proslave praznika dana hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja preporoditelja bačkih Hrvata biskupa Ivana Antunovića.

U tome povodu priređena je svečana akademija na kojoj su najboljim učenicima hrvatske nastave dodijeljena priznanja i nagrade.

Najveće priznanje hrvatske zajednice za školska postignuća, pod nazivom “Crvena kravata”, pripalo je dvojici učenika osmoga razreda, Matiji Ivkoviću Ivandekiću i Andriji Mandiću. Ukupno je podijeljeno 137 pohvala i nagrada učenicima hrvatskih odjela, koji postoje u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici, te jednoj u mjestu Bački Monoštor.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x