Srijeda, 24 travnja, 2024

‘Srbija je spremna povući tužbu za genocid, ako to želi i Hrvatska’

Must Read

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak bi za Srbiju i Hrvatsku bilo bolje da povuku međusobne tužbe za genocid i poručio da je Srbija spremna na taj korak ukoliko to želi i Hrvatska.

 

Dačić je također poručio kako da se Srbija “nema razloga plašiti tih suđenja više nego Hrvatska”.

‘Ovdje je samo pitanje kakve će tenzije u odnosima dvije države izazvati te tužbe – za sve nas je bolje da se tužbe povuku’, rekao je Dačić novinarima na jednoj policijskoj svečanosti.

Prema njegovim riječima, Srbija se priprema ozbiljno kao da će do tog suđenja doći i ima veoma jak pravni tim.

‘Treba staviti točku na sva otvorena pitanja iz prošlosti, a točka će se staviti ili suđenjima ili međusobnim dogovorom o povlačenju tužbi’, naglasio je.

Dačić je ocijenio i da se u svezi s tužbom i protutužbom ne može raditi jednostrano, te da je Srbija spremna za međusobno povlačenje tužbi, ako to Hrvatska želi.

I zastupnici vladajuće koalicije u srbijanskom parlamentu poručili su kako će Beograd ustrajati u nastojanju da se ishodi povlačenje tužbi za genocid sa Hrvatskom, istodobno spočitavajući hrvatskoj strani da vodi ‘dvostruku politiku’ i tražeći od Hrvatske ‘korektniji odnos’.

Zastupnik kluba Srpske napredne stranke (SNS) Miodrag Litnta zalaže se za službeno stajalište Srbija da treba povući tužbe, ali pod uvjetom da Hrvatska vrati imovnu i nadoknadi štetu izbjeglicama te da riješi pitnaje nestalih.

Linta je novinarima u Skupštini Srbije, u povodu informacija da Hrvatska jača svoj pravni tim u tužbi za genocid protiv Srbije, ocijenio kako to pokazuje da ‘Hrvatska vodi dvostruku politiku’.

‘Držimo da Hrvatska treba napraviti bitni iskorak i pokazati i u praksi da je za pomirenje i najbolje odnose’, rekao je Linta, koji je i predsjednik Koalicije udruga izbjeglih iz Hrvatske.

Linta je rekao kako Zagreb nije u praksi spreman voditi politiku najboljih odnosa i da nije za iskreno pomirenje, izvijestila je agencija Tanjug.

‘Nama je žao zbog toga. Smatramo da, ako dvije države žele dobre odnose, to trebaju pokazati i u praksi, a ne samo deklarativno’, istaknuo je Linta.

Zamjenik šefa zastupničkog kluba Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicijskog partnera naprednjaka, Đordje Milićević ocijenio je kako Srbija pokazuje želju za normalizujom odnosa s Hrvatskom, ali da ne vidi isti korektan odnos na drugoj strani.

‘Što se više približava vrijeme sudskih procesa definitivno je, nekako, veće negativno raspoloženje. To svakako neće dati dodatan pozitivan doprinos normalizaciji odnosa’, rekao je Milićević novinarima u srbijanskome parlamentu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x