Srbi se kunu u kuhanu rakiju i tvrde: Nema bolesti koju ovo piće ne može izliječiti

Srpski naziv za kuhanu rakiju je šumadijski čaj, (Šumadija – Prema Starčeviću mjesto gdje žive najhrabriji izdanci hrvatskog naroda koji se Srbima zovu op. poskok) koji je neizostavan u domovima kada temperatura padne ispod nule, a naši stari su često govorili da nema bolesti koja se ne može izlečiti.

Srbi se kunu u kuhanu rakiju kao lijek protiv gripe, lijek za bolju cirkulaciju, ali i za opuštanje.

Ako vas muči grlobolja i kašalj, curenje iz nosa, a ponekad i temperatura i temperatura, onda se lek za vaše tegobe krije u dobrom starom šumadijskom čaju. Barem su tako tvrdili naši stari.

Trebaš :

  • 4 žlice šećera
  • 250 ml meke rakije (10 do 12 stepeni)
  • 100 ml vode.

priprema:

Šećer stavite u metalni lonac ili kotlić da se karamelizira, kada ste to postigli skinite s vatre i odmah dodajte rakiju i vodu. Vratiti na štednjak da prokuha i da se šećer otopi.

Poslužite vruće i isključivo u društvu dobrih prijatelja jer će vas ovaj čaj možda natjerati da otkrijete sve svoje tajne.

Umjesto šećera možete dodati med što je još bolja zdravija opcija .

Med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje grlobolju i djeluje protiv bakterija i virusa jer je pun antioksidansa. Dobro ga je preventivno uvrstiti u zimske napitke, ali pazite da med ne stavljate u vruću tekućinu jer se time smanjuje njegova učinkovitost, prenosi b92