Published On: Sub, stu 8th, 2014

SRAMOTA: Promotori nacionalizma a već 15 godina čanstva u Socijalističkoj Internacionalni

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH danas obilježava 15 godina otkako je postala punopravna članica Socijalističke Internacionale, najveće svjetske političke organizacije koja okuplja sve ljevičare svijeta, a kao i tada, SDP je i danas jedina bh. stranka koja je članica ove organizacije.

Punopravno članstvo u ovoj organizaciji bilo je veliko priznanje političkom aktivizmu SDPBiH, koje se, kao i prije 15 godina, i dalje temelji na socijaldemokratskim principima i načelima, priopćeno je danas iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

”Iako je kroz godine svog postojanja SDPBiH nailazio na brojne prepreke i pokušaje slabljenja političkog uticaja i rada stranke, ova stranka je i danas najjača socijaldemokratska organizacija u BiH.

Svoju snagu i demokratičnost SDPBiH će pokazati i na predstojećem izvanrednom kongresu, na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo stranke i na kojem će se Statut stranke urediti po uzoru na vodeće socijaldemokratske stranke u Europi i svijetu”, kaže se u priopćenju.

Socijalistička Internacionala je svjetska organizacija stranaka socijalističke, socijaldemokratske i radničke orijentacije. Trenutno je u njoj 168 političkih stranaka i organizacija iz cijelog svijeta, od čega 58 organizacija sudjeluje u vlasti u svojim zemljama.

U današnjoj formi postoji od 1955. godine, nakon reaktiviranja na Frankfurtskom kongresu, a u različitim formama postojala je još od 19. vijeka.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare