Published On: Wed, Mar 11th, 2020

Spremna optužnica protiv bh. ISIL-ovaca

Tužiteljstvo BiH u narednih nekoliko dana optužit će grupu bh. ISIL-ovaca koji su deportirani u našu zemlju krajem prošle godine, a borili su se za Islamsku državu u Siriji i Iraku u posljednjih pet godina.

Istječe pritvor

Radi se o bh. državljanima Jasminu Keseroviću, Muharemu Duniću, Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Armenu Dželki, Milaremu Berbiću i Senadu Kasupoviću. Oni su deportirani iz kurdskih zatvora u bih pritvor u kojem se nalaze već tri mjeseca.

Tromjesečni pritvor istječe im 19. ožujka, a, kako saznajemo, Tužiteljstvo BiH podignut će optužnicu do kraja ove ili sredinom narednog tjedna.

Ališić i Labidi: Uhapsili ih Kurdi

Ališić i Labidi: Uhitili ih KurdiFOTO: AGENCIJE

  Prema informacijama „Avaza“, podizanje optužnice očekuju i odvjetnici osumnjičenih, s obzirom na nepobitne dokaze koje ima Tužiteljstvo BiH. Ranije smo objavili da su izjave svjedoka i materijalni dokazi Tužiteljstva nesumnjiv dokaz o učešću u borbama bh. ISIL-ovaca u oružanim sukobima u Siriji i Iraku i da su bili borci ISIL-a.

  Najviše dokaza, nesumnjivo, nakon izjava na desetine svjedoka, ali i videosnimaka s ratišta, postoji protiv osumnjičenog Keserovića.

  Propagandni video

  On se 2016. godine pojavio u propagandnom prilogu ISIL-a na kojem prijeti SAD odmazdom i poziva na ubojstva nevjernika. On se u Siriji borio za jedinice Bejt Balkan kod Gorana Pavlovića, a zatim je otišao u Irak kod Bajre Ikanovića, koji je ubijen u borbama. U Siriji se oženio Aminom Handanagić, koja je ostala u izbjegličkom kampu El Hol.

  Žalba na presudu Ćufuroviću

  U Sudu BiH u petak će biti održana apelaciona sjednica u predmetu protiv osuđenog Ibre Ćufurovića.

  Njega je Sud nakon priznanja krivice osudio na četiri godine zatvora. No, Tužiteljstvo i obrana su se žalili. Tužiteljii traže da se kazna poveća.