Published On: Sri, stu 20th, 2019

Špijunska afera u Srbiji; potvrđeno da je snimka ruskog agenta koji daje novac srpskom političaru autentična

Srbiju ovih dana potresa špijunska afera u kojoj navodno ruski špijuni vrbuju srpske agente po Srbiji. Cijela priča je krenula kada je u nedjelju na YouTubeu osvanula snimka na kojoj ruski diplomat i pripadnik vojne obavještajne agencije Georgij Kleban daje novac navodno visokopozicioniranom srpskom dužnosniku.

Na snimci se može vidjeti kako se dvojac sastaje u blizini jednog parkirališta, kako navode mediji u Zemunu, a zatim odlazi na piće. Kad su se vratili na parkiralište, Kleban je srpskom dužnosniku predao bijelu vrećicu koju je nosio, a ovaj njemu crvenu vrećicu koju je izvadio iz automobila. Pozdravljaju se i rastaju, a idući snimak pokazuje srpskog dužnosnika u automobilu kako pregledava sadržaj bijele vrećice. Iz nje tako izvlači bocu pića, a potom i svežanj novčanica koje prebrojava.

POTVRĐENA AUTENTIČNOST SNIMKE I KLEBANOV IDENTITET

Odmah nakon što je snimka iscurila u javnost slučajem se pozabavio i državni vrh Srbije pa je tako premijerka Ana Brnabić danas izjavila da je predsjednik Aleksandar Vučić izdao nalog Vojno sigurnosnoj agenciji da sve ispita. “Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas”, kazala je Brnabić.

Isto tako danas, nekoliko sati kasnije, Tanjug je objavio da je BIA potvrdila autentičnost snimke te informaciju da se na njoj nalazi Kleban, ali nije otkriveno tko je druga osoba kojoj je na snimci zamagljeno lice. Da je na snimci Georgij Kleban (Georgy Viktorovich Kleban) utvrdio je i istraživački novinar Hristo Grozev koji je na svom Twitter profilu između ostalog naveo da je Kleban u ljeto 2018. iznenada napustio položaj pomoćnog atašea ruskog veleposlanstva u Beeogradu.

VULIN HITNO NAPUSTIO SJEDNICU

Situaciju je u međuvremenu za Tanjug komentirao i ministar obrane Aleksandar Vulin koji je kazao kako bi više informacija o svemu trebalo biti poznato sutra. “Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba VS”, kazao je Vulin navodeći kako za njega postoje stvari koje su nesporne.

“Siguran sam da se iza zavjese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti”, dodao je Vulin koji je danas u jeku istrage hitno napustio Skupštinu, prenosi Telegram.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare