Published On: Sri, svi 15th, 2013

SPAŠAVANJE PODOFICIRA BUDIMIRA: Iskopali su sebi grob!

Tragajući za informacijama što se sve stavlja na teret uhićenom predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, razgovarali smo s više relevantnih političkih, policijskih i medijskih predstavnika u našem prvom susjedstvu.
Čest odgovor je bio: “Čitajte blog Slobodana Vaskovića, tamo ćete naći sve dokumente i informacije”.
I čitali smo. Zahvaljujući Vaskoviću, koji je dao na uvid javnosti sve policijsko-pravosudne materijale u predmetu “Budimir i ostali”, ovaj slučaj je demaskiran. Kolegu Vaskovića nismo pitali kako je uspio doći do svih dokumenata prije nego što su ih dobili i odvjetnici osumnjičenog predsjednika, no postao nam je zanimljiv zbog medijskog presedana da jedan bloger uspije raskrinkati montažu policijsko-pravosudnog aparata, a koji uzgred ima izdašnu potporu medijskog mogula Fahrudina Radončića.
Kolega Vaskoviću, zahvaljujući vama javnost je u BiH mogla saznati da se predsjednika Federacije BiH teretilo kako je primio “oko 5 tisuća konvertabilnih maraka” od Adija Karića za pomilovanje. Istodobno se u nekim drugim medijima tvrdilo da je Budimir prodajući pomilovanja zaradio oko 3 milijuna eura. Kako vi, očito jako dobro informirani o ovom slučaju, tumačite Budimirovo uhićenje?

“Hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira – izvan svake razumne sumnje – odmazda je njegovih političkih protivnika i slobodno se može okarakterizirati kao državni kriminal. Jedini Budimirov grijeh je taj što je on predsjednik Federacije BiH, a to je pozicija u izvršnoj vlasti bez koje se ne može uspostaviti nova entitetska vlada. Dake, bez Budimirove volje nova parlamentarna većina, koju čine četiri stranke tzv. četvorke ne može napraviti svoju vladu. Kako Budimir nije podlegao nikakvim pritiscima, koji traju ravno godinu dana, prvenstveno od lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, da učestvuje u izbacivanju SDA, HSP-a, Narodne stranke “Radom za boljitak” i samog sebe iz izvršne vlasti, stranke “četvorke” posegnule su za odmazdom i Budimiru putem svojih ljudi u pravosudnim i policijskim strukturama namontirale slučaj primanja mita za pomilovanja. Glavni režiser tog kriminalnog projekta je Zlatko Lagumdžija, a u njemu su, uz podršku lidera ostalih stranaka koje čine novu skupštinsku većinu u Federaciji BiH, učestvovali i tužioci Tužilaštva BiH Oleg Čavka i Dijana Kajmaković, sudac Suda BiH Branko Perić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo. Kako Zupca i Perića kontrolira vlast Republike Srpske, odnosno Milorad Dodik, možemo slobodno reći da je Budimira pritvorila “petorka”.”
“U kreiranju načina da se Budimir ukloni s predsjedničke funkcije, na koju je inače nelegalno instaliran, izabrana su pomilovanja, zato što ih je on zaista potpisao mnogo i što su neka, najblaže rečeno, veoma čudna. Očito se smatralo da će te omaglice uspjeti navući preko očiju svih građana ove zemlje i Budimira proglasiti krivim i prije suđenja, a samim time ukloniti ga iz vlasti. Lagumdžija je očekivao da će na osnovi lažnih informacija, kojima su on i njegovi suigrači zapljusnuli medije nakon spektakularne akcije hapšenja Budimira, prisiliti međunarodnu zajednicu da promptno djeluje i dekretom ukloni predsjednika Federacije. Međutim, to se nije desilo i ovaj put stranci nisu bili instrument u njegovim rukama, kako je to bilo kada je Budimir izabran za predsjednika Federacije. Objektivni mediji, pa i ja, uspjeli smo vrlo brzo javnosti plasirati točne informacije o ovom slučaju, a te informacije kažu da ni Tužiteljstvo BiH, ni SIPA, niti bilo koji drugi organ nemaju nijedan jedini dokaz da je Budimir sreo nekoga od pomilovanih osuđenika, a kamoli uzeo novac.”
U ovom slučaju pokazalo se dosad nezabilježeno, ili barem meni nepoznato, da blog može “oboriti” medijsko carstvo. Pa i policijsko-pravosudnu montažu?
“Ja bih bio presretan da je to tako. Međutim, bilo bi to vrlo, vrlo neskromno potvrditi. Istina je da sam ja na svom blogu među prvima objavio brojne dokumente koji svjedoče da je slučaj Budimir monstruozna namještaljka i državni kriminal, ali bilo je još medija koji su vrlo objektivno o tome izvještavali. Riječ je o nizu portala koje ne kontroliraju stranke “četvorke”, a veoma je važno što je Federalna televizija potpuno objektivno izvijestila o ovom slučaju i iznijela niz dokaza koji svjedoče da je Budimir zatvoren na pravdi Boga. Želim istaknuti da je od presudne važnosti za sve nas koji živimo u ovoj zemlji da se potpuno raskrinka što stoji iza slučaja “Budimir”, odnosno razobličiti do kraja tu monstruoznu konstrukciju. Ako budemo šutjeli dok oni satiru Budimira, sutra svatko od nas može očekivati da se nađe u sličnoj situaciji samo zato što se ne dopada nekom od vodećih političara u ovoj zemlji.”
Iako je sada svima jasno da je Budimir u zatvoru bez i jednog dokaza za primanje mita, BH mediji ne prozivaju policijsko-pravosudni sustav za taj do sada nezabilježen skandal. Kako to objašnjavate?

“Najznačajniji mediji, s izuzetkom Federalne televizije i tjednika Slobodna Bosna, pod punom su kontrolom stranaka. Najsnažniju kontrolu nad tim medijima imaju SDP BiH, SBB BiH i SNSD, a uređivačka politika kroji se u njihovim kuhinjama. De facto, mediji u BiH su u najvećoj mjeri megafoni određenih političkih partija i interesnih krugova i slika koju ste vi pokazali u vašem pitanju je pravilo, a ne izuzetak. Svaka priča o slobodi medija u BiH odvratna je laž, baš kao što je potpuna neistina i da su policijske agencije i pravosuđe u ovoj zemlji nezavisni i izvan utjecaja politike. Ako u BiH želite biti objektivni, iznositi činjenice i istinu, a ne konstrukcije, tada ste u realnoj životnoj opasnosti i pod svakom vrstom presije vlasti.”
Budimir je uhićen u policijskoj akciji kodnog naziva Patriot, a vi ste svojedobno bili vlasnik i glavni urednik magazina “Patriot”. Zašto je vaš “Patriot” morao staviti ključ u bravu?
“Patriot” je morao biti zatvoren jer je kritizirao vlast Milorada Dodika, zbog čega je bilo nemoguće opstati. Zapravo, ta vlast je bila spremna uništiti svakog tko bi se usudio potpisati bilo kakav ugovor o reklamiranju s tim novinama. Evo jednog detalja o funkcioniranju te vlasti i njihovu odnosu prema medijima. U ožujku 2007. godine došao mi je jedan visoki policijski dužnosnik i rekao: “Ako prestaneš kritizirati vlast, riješit ćeš 90 posto svojih problema, a ako nastaviš, nećeš više objaviti slova – ni u RS, ni u Srbiji.” Na to sam mu odgovorio: “Ja sam mislio da si ti policajac, a ne poštar, ali kad si već poštar, prenesi im da ja neću popustiti.” On im je to prenio, a ja sam za par dana izgubio dopisničko mjesto u jednim srpskim novinama, a za par mjeseci “Patriot” je završio u povijesti. A ja sam završio u “60 minuta” Federalne TV.”
Jedan ste od pet građana Republike Srpske koje je Milorad Dodik svojedobno stavio na svoju crnu listu najvećih neprijatelja tog entiteta. Čime ste zaslužili poziciju prvorangiranog?

Poziciju na toj listi zaslužio sam time što sam godinama u kontinuitetu objavljivao – prvo u “Patriotu”, a kasnije i u “60 minuta” – brojne dokaze o tome da je vlast u RS s Miloradom Dodikom na čelu kroz brojne sumnjive poslove opustošila budžet ovog entiteta. Možda ću razmjere toga kriminala hrvatskim čitateljima najbolje predočiti konstatacijom da je slučaj “Sanader” i šteta koju je bivši premijer nanio Hrvatskoj džeparenje u odnosu na ono što je vlast Dodikove partije učinila Republici Srpskoj.”
Da se vratimo slučaju Budimir: kakve su vaše prognoze raspleta tog slučaja? Kako će podignuti optužnicu bez dokaza?
“Uvjeren sam da će Tužiteljstvo BiH sklepati neku optužnicu, ali da u njoj Budimir neće biti optužen kao šef zločinačke organizacije, kako se prvobitno planiralo, nego, u najboljem slučaju za njega, kao njezin “dopisni član”. Budimir će na kraju cijelog ovog procesa biti oslobođen, ali bih ja želio ukazati na jednu drugu dimenziju koju je otvorio ovaj slučaj: nitko više nije nedostupan nakon što je predsjednik Federacije završio u pritvoru. Oni koji su otvorili Pandorinu kutiju, računajući da će ona pojesti Budimira, izvjesno su sami sebi iskopali rupu u koju će, prije ili poslije, upasti bez povratka.”
A vama, nakon jakih medija u kojima ste godinama radili, preostaje blog?
“Da, preostaje mi blog, a ni to nije mala stvar. Sama činjenica da ste i vi primijetili moj blog, pratili ono što se na njemu objavljuje i dali mi priliku za ovaj razgovor govori u prilog tome da blog nije mala stvar.”
Razgovarala: Zdravka Soldić Arar l Slobodna Dalmacija