Published On: Pet, srp 30th, 2021

SPARTANCI BOGA VELESA: Žive na obroncima svete planine. Došli su u Grčku i pobijedili Atinjane…

U svom prvom boju u Europi nakon rata žilavi Humljani, Hercegovci, bojovnici Veleža prošli su dva kola u Konferencijskoj ligi. Rođeni su obranili prednost iz prve utakmice (2:1) i nakon pobjede nad Grcima od  1:0 u regularnom dijelu, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

U nevjerojatno dramatičnom raspucavanju, Velež je promašio dva jedanaesterca, no AEK nije iskoristio tri i Mostarci idu dalje! Hercegovina je ponosna.

Velež izdržao u Ateni - Bajka Rođenih traje: Velež izbacio AEK!

Grčki klub imao je ulogu apsolutnog favorita, ali Mostarci ne samo da su se dobro držali, nego su imali prilika da i u Ateni postignu pogodak. Ipak, kada se očekivalo da će završiti 0:0 Petros Mantolas je u osmoj (!) minuti sudačke nadoknade pogodio nakon kornera i odveo utakmicu u produžetak.

Vidno šokirani gosti ipak su izdržali do jedanaesteraca, a onda na krilima junaka Slaviše Bogdanovića izborili prolaz.

Kod Veleža su jedanaesterce iskoristili Brandao, Obren Cvijanović i Denis Zvonić, a domaći vratar obranio je udarce Georgijeviću i Vehaboviću.

Na drugoj strani Ansarifard je pogodio vratnicu, a Bogdanović je skinuo udarce Lopesu i Arauju i odveo svoju momčad dalje.

Tako momčad Feđe Dudića ostaje u Europi, a u sljedećem kolu igrat će protiv švedskog Elfsborga koji je u dvije utakmice s 9:0 pregazio moldavski Milsami.

Veles je slavenski bog zemlje, vode i podzemlja. Sin je krave Zemun i boga Roda. Zaštitnik je stoke, šume, polja i divljih životinja. Njegova žena je Devana, zaštitnica lova i kraljica šume i šumskih stvorenja.

Veles ima moć transformacije u različite životinje, ali najčešće je obitavao u obliku medvjeda. Stari Slaveni su medvjeda smatrali kraljem i vladarom šuma. Bio je i jako lukav i pametan, iako je to najčešće koristio u sebične i zle svrhe.

Prikazivan kao polučovjek i poluzmija, s ovnovim ili bikovim rogovima i dugom smeđom bradom. Ponekad je prikazivan i u obliku starca sa štapom za stado. Ljudi su ga cijenili i štovali ga jer je on štitio stoku od kuge i polja činio plodnijima.

Veles je kasnije prikazivan kao demon te je postao vladarom podzemlja. Bio je u konstantnoj borbi s Perunom, koji vlada živim svijetom i nebom.  Perun mu je smrtni neprijatelj s kojim se sukobljava u cikličkim borbama.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x