Published On: Pon, lis. 2nd, 2017

Španjolska će spriječiti Kataloniju

”Španjolska će uraditi sve u okviru zakona da spriječi Kataloniju da proglasi neovisnost”, izjavio je ministar pravde Rafael Catala, dan nakon što je regionalna vlada proglasila pobjedu na zabranjenom referendumu o secesiji, javlja AP. ”Ako neko planira da proglasiti neovisnost na dijelu španjolske teritorije, što ne može uraditi, jer nema ovlasti za to, mi ćemo uraditi sve što je zakonito da to spriječimo”, rekao je govoreći na državnoj televiziji.

Katalonski regionalni predsjednik Carles Puigdemont, međutim, tvrdi da je ova pokrajina stekla pravo da se osamostali, najavljujući da će rezultati referenduma biti dostavljeni regionalnom parlamentu koji može pokrenuti deklaraciju o neovisnosti. U sukobima policije i separatista u nedjelju je ozlijeđeno više od 800 osoba. Španjolska vlada ne priznaje rezultate referenduma i ima mogućnost da se pozove na državni ustav i preuzme kontrolu nad regijom, piše Guardian, cijeneći da nitko ne zna u kojem će smjeru kriza ići.

Oni ocjenjuju da je mala šansa za kompromis. S druge strane, BBC komentira šutnju Europske unije o događajima u Španiji kao jasnu poruku da Europa ne podržava separatizam i da ga neće tolerirati. ”Mnoge europske zemlje bi se, kada bi priznale Kataloniju, suočile sa sličnim krizama. Zamislite šta bi se dogodilo Italiji s Korzikom ili zašto onda ne dati isto pravo Krimu ili Kurdistanu i kakve bi to imalo posljedice po brojna globalna pitanja”, navodi BBC. Bruxelles i europske prijestolnice smatraju da bi to otvorilo Pandorinu kutiju. ”Europa je principijelno protiv separatizma”, navodi BBC. No, Europska komisija u ponedjeljak je pozvala Španjolsku da pokrene dijalog s Katalonijom, navodeći da nasilje nije rješenje i također pozivajući na jedinstvo i izražavajući podršku španjolskom premijeru Marianu Rajoyu u, kako ih je nazvala, “unutarnjim stvarima Španjolske”.

”Pozivamo sve bitne aktere da se odlučno odmaknu od konfrontacije k dijalogu. Nasilje nikada ne može biti instrument politike”, izjavio je portparol Europske komisije Margaritis Schinas na redovnom brifingu za novinare nakon nasilnih prizora tijekom referenduma o nezavisnosti regije koju su vlada i sudovi u Madridu proglasili neustavnim. Schinas je odbio komentirati je li “nasilje” koje je osudila EU izazvala španjolska policija.

Također je pozvao na “stabilnost i jedinstvo” u vrijeme kada katalonski čelnici pozivaju na jednostranu objavu neovisnosti. ”Komisija ponavlja svoju dugoročnu politiku da bi Katalonija ukoliko se odcijepi – u dogovoru s Madridom – morala napustiti EU i podnijeti molbu za članstvom. Bez takvog sporazuma s Madridom, EU neće priznati taj potez”, kazao je. ”Po španjolskom ustavu, jučerašnje glasovanje u Kataloniji nije legalno. Za Europsku komisiju, kako je predsjednik Juncker često ponavljao, to je unutarnja stvar Španije s kojom se mora baviti u skladu s ustavnim poretkom Španjolske”, navodi komisija u priopćenju, prenosi Reuters.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer