Published On: Ned, ožu. 24th, 2019

SOLIDARNOST: 15 načelnika iz cijele zemlje pomaže Bihaću

U četvrtak, 28. ožujka 2019. godine, 15 načelnika i gradonačelnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, doputovat će u Bihać, kako bi potpisali svečanu izjavu o pomoći tom gradu, te zajednički posjetili migrantski kamp BIRA, priopćila je organizacija Catholic relief services (CRS).

Načelnici i gradonačelnici Banje Luke, Centra Sarajevo, Doboja, Goražda, Istočnog Novog Sarajeva, Jajca, Ljubuškog, Maglaja, Mostara, Petrova, Prijedora, Sanskog Mosta, Trebinja, Vareša i Zenice odazvali su se pozivu i odlučili simbolično, ali i materijalno pomoći Bihaću, koji se suočava sa izbjegličkom krizom, a koja ometa normalan i uobičajen život građana u toj lokalnoj zajednici.

Na ovaj način, kolege će iskazati razumijevanje i solidarnost s gradonačelnikom i građanima Bihaća, koji su, tijekom poplava 2014. godine, nesebično pomagali mnogim lokalnim zajednicma koje je zadesila ta elementarna nepogoda.

Događaj je organiziran u okviru akcije “Pomozimo Bihaću”, koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a nakon sastanka i razgovora sa predstavnicima Grada Bihaća i gradonačelnika Šuhreta Fazlića.

Posjeta 15 načelnika i gradonačelnika je prvi krug akcije “Pomozimo Bihaću”, u koju će, postupno, biti uključivani i načelnici i gradonačelnici ostalih zajednica, njih 73, u kojima djeluje USAID-ov projekat PRO-Budućnost.

PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.