Published On: Fri, May 22nd, 2020

Solak i Hodžić osumnjičeni u aferi „Respiratori“

Fikret Hodžić, vlasnik kompanije “Srebrena malina”, i Fahrudin Solak, sada već privremeno suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), osumnjičeni su u aferi “Respiratori” za nekoliko krivičnih djela, između ostalog i zlouporabu položaja. Potvrđeno je to neslužbeno za “Avaz” iz Tužiteljstva BiH.

Solak i Hodžić glavni su akteri afere koja potresa BiH, a teška je 10,5 milijuna KM i odnosi se na nabavku medicinske opreme, ali bez ikakve specifikacije.

Osnov sumnje

Status osumnjičenih Solak i Hodžić dobili su nakon što je prošlog tjedna donesena službena naredba o provođenju istrage u aferi koja se odnosi na nabavku sto respiratora iz Kine u BiH, a za koje je utvrđeno tokom nedavnog vještačenja da su beskorisni u bolnicama.

Za sada su samo Solak i Hodžić osumnjičeni u ovom predmetu i ubrzo će im biti upućeni i pozivi za ispitivanje u ovoj pravosudnoj instituciji. Čeka se da Tužiteljstvo BiH završi saslušanja svjedoka.

Usporedo s tim i dalje se obavljaju pretresi i izuzima dokumentacija. Od daljnjih prikupljenih dokaza ovisit će tko bi mogao još od svjedoka postati osumnjičeni i radi li se ovdje o organiziranoj grupi ili je ovaj dvojac radio sam i sklopio ovaj višemilijunski posao.

  • Nezakonita odluka o izuzeću, koju je Solak sam donio i poslao sam sebi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Nezakonita odluka o izuzeću, koju je Solak sam donio i poslao sam sebiFOTO: AVAZ

Iz prijedloga Tužiteljstva BiH prema Sudu, u koji smo imali uvid, da se Hodžiću blokiraju računi, jasno je vidljivo da postoji osnova sumnje da je učinjeno više krivičnih djela, između ostalog, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zlouporaba položaja ili ovlasti, krivotvorenje dokaza te pranje novca.

Nedavno smo objavili i ponudu “Srebrene maline” u vrijednosti od 9.000.000 KM, a s PDV-om u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 milijuna KM za 100 respiratora. Ukupno je za njih 80 koji su došli u Sarajevo plaćeno firmi u Šangaju 3,9 milijuna eura, ali ostalih 20 još nije ni došlo.

Ova ponuda najprije je stigla na adresu Vlade Federacije BiH, a zatim u FUCZ, ali prije same odluke da se krene s nabavkom. Indikativno je da je ponuda “Srebrene maline” stigla 2. travnja, a već dan kasnije napravljen je ugovor između ove firme i Federalne uprave civilne zaštite o kupovini 100 respiratora.

Poslao sam sebi

Tužiteljstvo je već jasno utvrdilo da je Solak nezakonito donio odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama da bi se ovaj posao obavio.

No, on je sam sebi poslao prijedlog za izuzeće, a zatim isti dan potpisao zvaničnu odluku, pozivajući se na odluku Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće u Federaciji uzrokovane pandemijom koronavirusa. Dokazi Tužiteljstva pak pokazuju da je ovaj posao dogovoren bez jasne odluke štoa treba da se kupi.

Tko je sve do sada saslušan

U Tužiteljstvu BiH je do sada saslušano deset osoba, među njima i Hasan Ganibegović, sada već bivši šef Ureda Fadila Novalića, tajnica Vlade Edita Kalajdžić te ministrica financija i zapovjednica  Federalnog stožera Jelka Milićević.

Osim njih, iskaz su dali i pojedini uposlenici FUCZ-a.