SOKOL: Završna reforma izbornog zakonodavstva bit će najbolji test iskrenosti namjera bošnjačkih članova vladajuće koalicije u BiH

EPP group – Croatian delegation

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o Izvješću o Bosni i Hercegovini. U plenarnom govoru, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol, naglasio je da se stabilnost i dugoročni opstanak, kao i europski put Bosne i Hercegovine, mogu postići samo dovršavanjem reforme izbornog zakona koja će omogućiti punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Nedavnim odlukama Visokog predstavnika Schmidta kojima su nametnute izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH, Hrvati u BiH spašeni su od političke likvidacije koja im se pripremala od strane SDA i DF-a. Na taj način, kao i uklanjanjem blokade formiranja izvršne vlasti u Federaciji, smanjen je utjecaj antieuropskih fundamentalističkih snaga u Sarajevu te je omogućeno da BiH doista krene u smjeru europske integracije. Hrvati su konstitutivni narod koji zasigurno najviše, bez fige u džepu, želi u Europsku uniju. Nadamo se da sada napokon i s bošnjačke strane imaju partnera za racionalan razgovor bez pokušaja preglasavanja i obespravljivanja. Najbolji test iskrenosti namjera bit će završna reforma izbornog zakonodavstva koja treba onemogućiti da osobe bez izbornog legitimiteta poput Željka Komšića ikada više budu izabrane kao lažni predstavnici hrvatskog naroda u Predsjedništvu države. Stabilnost i dugoročni opstanak, kao i europski put Bosne i Hercegovine, mogu se postići samo dovršavanjem reforme izbornog zakona koja će omogućiti punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda’ – naglasio je Sokol.