Published On: Ned, stu 7th, 2021

SOKOL: Bh. Hrvatima je, kao nijednom drugom narodu u Europi, uskraćeno pravo da biraju vlastite političke predstavnike

Radi li Europska unija i SAD na dezintegraciji Bosne i Hercegovine te zašto nije dopušteno Christianu Schmidtu, kao visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, da se obrati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda bila je tema emisije „Crvena linija“ koja se emitirala u beogradskom studiju N1 televizije u kojoj su gostovali Tomislav Sokol, zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu, pravnik Milan Antonijević i Nizama Husetić, studentica koja je osvojila prvo mjesto na natječaju UN-a na temu “Idućih 25 godina u BiH”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan jesu li zapadne zemlje BiH prodale Rusiji, Sokol kaže da se priča o dezintegraciji BiH pokušava progurati u isključivo u bošnjačkim političkim krugovima u Sarajevu gdje se njih, kako kaže, pokušava prikazati kao jedinim braniteljima BiH protiv nekakvih imaginarnih neprijatelja.

„Taj narativ da se kao ‘mi’ jedini borimo za BiH dok su svi ostali protiv i vrše agresiju je nešto što slušamo posljednjih trideset godina. To, nažalost, jako radikalizira bošnjački narod i bošnjačko biračko tijelo. Oni su stalno u stanju pritajenog rata ili rata niskog intenziteta“, rekao je Sokol dodavši da je u cijeloj priči bitno da je VS UN-a EUFOR-uprodužilo mandat u BiH te da će ona slijedom toga ostati stabilna.

Sokol je mišljenja da se ne treba toliko baviti dnevno-političkim stvarima koliko strukturnim problemima BiH.

„Imate tri naroda i njihove političke elite koje imaju tri dijametralno suprotne vizije o tome kako bi BiH trebala izgledati. Srbi prvenstveno gledaju prema istoku – Srbiji i Rusiji i žele osamostaljenje. Bošnjačka politička elita želi provoditi hegemoniju – prvenstveno nad Hrvatima u Federaciji BiH, što vidimo kroz kršenja odluka Ustavnog suda BiH, preglasavanje i izbor Komšića“, rekao je Sokol i pojasnio da Hrvati žele ravnopravnost, gledaju prema zapadu i najiskrenije žele europski put BiH.

Hrvatski europarlamentarac kaže da se najviše treba baviti činjenicom da tri naroda imaju tri potpuno različite vizije svoje države te da se Hrvate preglasava, da su im uskraćena temeljna politička prava te da su se propisi na njihovu štetu mijenjali intervencijama visokih predstavnika i međunarodne zajednice.

-Obespravljivanje Hrvata, njihovo preglasavanje, uskraćivanje mogućnosti da biraju vlastite političke predstavnike je ono što prvo treba riješiti, rekao je Sokol i upitao se koji je argument Bošnjaka da čine takvo nešto osim želja za hegemonijom nad Hrvatima te da se time guraju političke ideje koje nigdje u Europi ne postoje.

Na trostruko inzistiranje voditeljice emisije da se izjasni o građanskoj BiH kao konceptu uređenja države, Sokol kaže da je to utopija te da način na koji se ona želi uvesti u BiH ne postoji nigdje u Europi.

„Spomenuli ste Bruxelles, Belgija je bila unitarna država organizirana na načelu da se sve odlučuje većinom. Ona bi već odavno propala da nije provela šest krugova konstitutivnih reformi kojima je omogućila da se jasno definira što je flamansko, što je valonsko, što pripada njemačkoj jezičnoj zajednici i to je omogućilo opstanak Belgije“, rekao je Sokol i upitao možete li zamisliti da šest milijuna Flamanaca danas koristi svoju brojnost da biraju političke predstavnike za četiri milijuna Valonaca u Belgiji.

Hrvatski europarlamentarac poentira da princip na koji način bošnjačke elite žele građansku BiH ne postoji nigdje u Europi te da inzistiranje na takvom konceptu vodi BiH ka scenariju koji je propagirao Milošević koncem osamdesetih godina te da znamo kako je to završilo.

Nakon što je studentica Husteić kazala da je njen ideal izgradnja građanske BiH, Sokol je kazao da je legitimno takvo mišljenje mladih u Sarajevu, ali da je jednako važno i legitimno mišljenje mladih iz Širokog Brijega, Viteza, Čapljine ili Livna koji na istu temu gledaju na drugačiji način.

-Lažna je teza da građanska BiH automatski znači funkcionalniju državu, rekao je Sokol i pojasnio da su to nebuloze jer su federalizirane države na načelu supsidijarnosti, poput Belgije ili Njemačke, daleko ekonomski uspješnije i razvijenije od BiH.

„Građanska država do sada je predstavljana kao ideja-paravan za bošnjačku hegemoniju gdje će oni moći iskoristiti svoju brojnost te da drugima nameću političke predstavnike“, rekao je Sokol i kazao da se težnja za građanskom BiH manifestira na vrlo konkretne stvari.

Pojasnio je da je diskriminatoran zakon o pripadnosti javnih prihoda po kojem se u Kanton Sarajevo slivaju sredstava od neizravnih poreza koja su plod aktivnosti županija s hrvatskom većinom. Kazao je da je se on bori protiv takvih anomalija.

Sokol je podcrtao da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi; da sami biraju svoje političke predstavnike. On dodaje da će se tek kad se riješi nacionalno pitanje moći okrenuti nekim drugim pitanjima te da bi usvajanje izmjena Izbornog zakona na način da Hrvati mogu neometano birati svoje predstavnike rezultiralo rađanjem političkog pluralizma unutar bh. Hrvata./HMS/

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dunja
Dunja
9 mjeseci prije

Hajd ljudi komentirajte, da imam šta kontrirati.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
9 mjeseci prije

Željko Komšić podturica ,jedino što ima u sebi od Hrvata je,geler od HVO-a

dasta
dasta
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
9 mjeseci prije

hahahaha

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Studentica prava se pravila kao da je pokupila “svu pamet svijeta” a u stvari još jedan SDA “poltron” i dokaz da i “mladi” iz bošnjačkog korpusa razmišljaju kao i većina bošnjačkih političara po pitanju uređenja BiH , a to je “građanska” unitarna bošnjačka država

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Mala je tipican primjer nekog bez ikakvih argumenata. Nesto krivi glavu i smije se omalovazavajuce, valjda misli da tako ostavlja dojam kako dominira u raspravi, a u stvari je izgledala kao janje na klanju. Sokol je unistio da mi je postalo neugodno zbog nje.

Derim
Derim
9 mjeseci prije

Ne,vama je uskraceno pravo na provedbu tatnih ciljeva Mate Bobana i stvaranje etnicki ciste drzavice,nove tzv herceg bosne.
Mi vam to ne dozvoljavamo,niti cemo ikad dozvoliti,tu vasu politiku uspjesno sijecemo u korijenu i to vas boli.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
9 mjeseci prije

Kud god krenes kroz BIH vidjeces crkvu kriz i sahovnicu i to ti je,druze,Hercegbisna. Zasto,kako i dokle ne zna se, al je tu..!

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Mozda je tu,ali u tvojoj kockastoj glavi.
U stvarnosti,ta zlocinacka paratvorevina nastala na etnickom ciscenju ne postoji,a zlocinci koji su je vodili primaju ga po bjelosvjetskim zatvorima.
Doduse,ona gnjida Praljak se izvukao.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
9 mjeseci prije

Možda je ta “paratvorevina” uništena ali samo na papiru u realnosti postoji gdje god se okreneš šovinisto

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

možda smo još uvijek na slobodnom tlu nrp. trećeg rajha,ili čak austrougarske….možda,ko zna šta je u čijoj glavici ludoj

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

…a i nije tu,malo je tu a možda i nije…phhhhahhahaha

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
9 mjeseci prije

Ta ćete vi bezveznjaci sijeć svega ti?! Da vam ameri i EU ne maze guzicu, iz njihovih nekih interesa, sutra bi vam ova gliba od države nestala.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Ma pusti budalu još jedan poklonik isila

Primus
Primus
9 mjeseci prije

gluposti uzepejske svite…izađeš na izbore i glasaš za koga hoćeš,niko ti to pravo da biraš koga hoćeš ne uskraćuje

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
9 mjeseci prije

Nije problem da ti glasas as koga hoces.Problem je sto ti kazu za koga da glasas.Za inat….! A od inata nikad nikom nije bilo hajra….!

Primus
Primus
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

ali ja i nisam problem i ne tvrdim da mi je uskraćeno bilo koje pravo glede izbora,ali vi crvate mada glasate po istom izbornom zakonu kao i ja…dakle,sikter,šta vam ja mogu što vas je malo pa nemožete da progurate UZP politiku u federaciji

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
9 mjeseci prije

Glasacu za tvoju sestro isilovce.

never baklava
never baklava
9 mjeseci prije

Sokol ne samo odličan, nego i korektan, konkretan i pametan.