Petak, 21 lipnja, 2024

ŠOKANTNO: Na eskurziji osnovaca zatrudnijelo sedam učenica!?

Must Read
Problem maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih djevojčica između 13 i 15 godina.
 Tako je na internet stranici Ispovijesti, gdje djevojčice traže savjete od stručnjaka, ginekologa, vršnjaka, jedna od njih napisala: “Rado bih spavala sa svojim momkom, iako imam 14 godina… Ali se plašim osuđivanja okoline”.Na toj stranici mogu se naći i informacije prema kojima dječaci sa 11 godina stupaju u seksualne odnose!
Senad Mehmedbašić, sarajevski ginekolog, ističe u razgovoru za Dnevni avaz kako je strašno da djevojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu. Upozorava da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visoko rizični.
“Očito je da djeca nemaju dovoljno zdravstvenog odgoja pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posljedice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne smije se dopustiti da djecu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara” – kazao je Mehmedbašić.
Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske, istakao je da djeca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloljetničkih trudnoća i abortusa, kao i spolno prenosivih bolesti.
“Zabilježen je slučaj da su osnovci iz jednog malog bh. mjesta otišli na ekskurziju koja je trajala oko pet dana, a nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnjelo na ekskurziji” – kazao je Nenad Babić.
Razlog za takva dešavanja, prema njegovim riječima, jeste nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema odgoju djece. Babić je istakao da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posljedica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja.
“U RS se između 15 i 18 posto ljudi bori sa sterilitetom, imamo oko 15 posto spontanih pobačaja i između pet i deset posto prijevremenih porođaja”, precizirao je Babić.
Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodila je 31 adolescentica. Od tog broja, četiri su maloljetnice od 15 godina, deset 16-godišnjakinja i 17 pacijentica od 17 godina.
 
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NOS BIH: Cijela regija pogođena je kaskadnim ispadom dalekovoda, normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži

Neovisni operator sustava (NOS) BiH priopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sustava (EES) BiH, koji se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -