Srijeda, 19 lipnja, 2024

SNSD će kontrolirati vlast u Federaciji BiH

Must Read

Samo je kod hrvatske strane, stranaka HNS-a okupljenih oko HDZ-a BiH sve odavno jasno kada je u pitanju popunjavanje izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, izbor čelnih pozicija u ovome entitetu po rezultatima posljednjih izbora. S druge strane, jučer su SDA iDemokratska fronta (DF) usuglašavali imena vodećih dužnosnika u ovome entitetu, dok su najveće nepoznanice ostale u srpskom klubu u kojemu dominaciju ima Socijaldemokratska partija, čije je vodstvo javno poručilo kako neće sudjelovati u vlasti.

Pregovori

No, u političkim kuloarima kruže priče kako je to poruka javnosti dok se, pak, pokušava postići dogovor sa SDA da se predloži neko “neovisno” rješenje koje bi i SDP podupro. No, ako SDP ipak ostane po strani, u čvrstoj oporbi te SNSD, koji ima tri izaslanika, bude gurnut na margine zbog odnosa sa SDA, stvari bi se zakomplicirale do kraja kada je u pitanju izbor predsjednika Federacije i njegova dva dopredsjednika, ali i funkcioniranje same zakonodavne vlasti ovoga entiteta. Naime, parlamentarna većina, koju čine HDZ BiH, SDA i DF, trenutačno u srpskom klubu ima samo jednoga izaslanika te za izbor predsjednika Federacije i dva dopredsjednika, kao i kasnije funkcioniranje vlasti, bit će potrebno pridobiti SNSD koji ima tri srpska izaslanika te uz jednoga DF-ovog izaslanika još najmanje jednoga iz Liberalne stranke, Narodne stranke Radom za boljitak ili, pak, Naše stranke. Ta činjenica da Dodikov SNSD praktično drži u šahu federalnu vlast, s obzirom da se SDP opredijelio biti oporba, neće biti nimalo jednostavna za funkcioniranje četverogodišnje vlasti. Naime, predsjednik Federacije BiH i dvojica dopredsjednika biraju se sa zajedničke liste koju predlažu stranke parlamentarne većine.

Imenovanje Vlade

Kako bi dobili potvrdu, potrebno je da uz jednostavnu većinu od 54 izaslanika, budući da u srpskom klubu nedostaju čak četvorica izaslanika, dobiju i najmanje potporu trećine izaslanika iz svakoga kluba. To praktično znači da nova vlast mora imati sigurnih pet ruku u srpskome klubu kako bi odblokirala uspostavu vlasti u federalnom entitetu. Danas će se, sigurno je, za predsjednicu Doma naroda Parlamenta BiH izabrati Lidija Bradara, dok će predsjednik biti Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, no njegov je izbor povezan s biranjem dvojice dopredsjednika s jedinstvene liste. SDA je predložio Meliku Mahmutbegović za dopredsjednicu FBiH, a DF Slobodana Šoju. No, predsjednik i dva dopredsjednika FBiH moraju se suglasiti oko imenovanja mandatara. Nedostatak ‘Srba’ u županijama, a napose promjena nacionalnosti izaslanika potvrdili su potrebu promjene Izbornog zakona čije su odredbe zloupotrijebile bošnjačke stranke majorizirajući Hrvate, Srbe, ali i ostale.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ESKLUZIVNO: Pao je povijesni dogovor hrvatskih navijačkih skupina u Berlinu. Večeras bi trebalo više nego gorjeti…

O detaljima nećemo. No Boysi, Torcida, Armada, Ultrasi , sinoć kasno, sporazumili su se o povratku na repku. Više nećemo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -