Smanjite kretanje! U samoizolaciji 436 ljudi, nulti pacijent se i dalje ne zna!?

Smanjite kretanje! U samoizolaciji 436 ljudi, nulti pacijent se i dalje ne zna!?

Smanjenje kretanja je najvažnija mjera. Dvije nove osobe zaražene su korona virusom, potvrđeno je to danas ispred Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, na konferenciji za medije održanoj u Mostaru.

”Radi se o kontaktima prvog pacijenta, oni su dobro i u kućnoj su izolaciji. Prvi pacijent je stabilno, kao i zaražena rodilja. Dijete smo testirali jučer i negativno je”, rekao je infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović.

59 testiranih

Naveo je kako je ukupno 59 testiranih, što kontakata što bolesnika.

”Samo jučer smo obavili 27 testiranja koji su bili primarni kontkti. Imamo jako mnogo i drugih konataka koji, zasada nalažemo strogu samoizolaciju, ne odlučujemo se sa svima za testiranje”, rekao je dr. Arapović.

Na upit traži li se nulti pacijent u Mostaru, dr. Arapović je odgovorio kako još uvijek nije poznata situacija oko početka zaraze.

”Koliko mi znamo u SKB Mostar, nemamo podatak da je gospodin bio van granica BiH. Radimo svi na tome, kao i kolege ispred Doma zdravlja Mostar. Svi kontakti su u samoizolaciji”, rekao je.

Potvrđeno je kako su još četiri pozitivna bolesnika na korona virus otkrivena su na području Konjica, ali i da oni nisu povezani sa slučajevima u Mostaru, znači radi se o dva različita žarišta.

”Vezano za četiri slučaju u Konjicu, našli su i nultog pacijenta, to je državljanin Srbije, od kud je i sve poteklo”, rekao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Samoizolacija

”Ukupno je 436 rješenja izdanih za samoiozolaciju, to je zato jer smo pooštrili mjere. Već danas su ekipe na terenu, obilaze se ti ljudi, prate se pridržavaju li se uputa ili ne. Ako se ne prdržavaju kazne će biti maksimalne”, rekao je dr. Avdić.

Podsjećamo, dan ranije potvrđena su tri pozitivna slučaja na korona virus i sva tri su detektirana u SKB Mostar.

”Jedan slučaj je supruga od prvoobljelog bolesnika u kućnoj izolaciji, dakle ona je dobrog zdravstvenog stanja”, kazao je ranije infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović. Naveo je kako je bolesnik, koji je u utorak premješten s Klinike za plućne bolesti na Kliniku za infektivne bolesti, boljeg općeg stanja, ali i dalje ima obostranu upalu pluća virusnog karaktera.

U Konjicu je registrirano prvih četvero zaraženih. Do zaraze je došlo nakon što je 11. ožujka organizirana manifestacija povodom 70. godišnjice rada kompanije za proizvodnju oružja istreljiva “Igman”.

Rodilište

Na upit o mogućoj reorganizaciji zdravstvenog sustava u Mostaru, poručeno je kako se na tom radi svakodnevno.

”Rodilište SKB Mostar će početi s radom od petka, nastavljaju se porođaji, stekli su se svi sanitarni uvjeti za to. Nastavljamo s kontinuitetom i našim radom. Pripremamo uvjete da Klinika za infektvne bolesti bude klinika za Covid 19, pozitivne i suspektne pacijente, izmjestit ćemo ravnateljstvo koje je u toj zgradi, i to će biti centar za te bolesnike”, rekao je dr. Arapović.

Potvrđeno je i kako će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, a Arapović je rekao kako to treba očekivati, biti iskorišten mostarski hotel Ero.

Podsjetili su kako je u HNŽ na snazi izvanredno stanje zbog čega je tu Stožer koji pokušava uspješno upravljati svime, te će se svaki dan obraćati javnosti u 13 sati.

Smanjite kretanje!

Morat ćemo potpuno reorganizirati kriznu situaciju na terenu, i prilagoditi se novonastaloj situaciji, poručeno je i istaknuto kako se sad ”borbe odvijaju na dva fronta”, u Mostaru i u Konjicu.

”Smanjenje kreteanja je najvažnija epdemiološka mjera.  Prilagođavat ćemo i pojačavati nove mjere ovisno o stanju na terenu, i apel svima da se drže kući i da se što manje kreću, kako bi spriječili kontakte i usporili ovu epidemiju. Da joj ne omogućimo nagli skok. Imamo određene zdravstvene mogućnosti koje su do određene granice, ako se desi velik iskok nemamo tih uvjeta”, rekao je dr. Arapović.

bljesak.info