Najtiražniji bosanskohercegovački list Dnevni avaz u tekstu naslova ‘Zlotvori smaknuli Salopeka’ donosi izjave ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadaka  koji je kazao kako je Salopekovo mučko smaknuće samo jedan od dokaza koliko je brutalan i opasan suvremeni terorizam i koliko je važno nastaviti svekoliko angažman u borbi protiv te pošasti.’Mogu samo reći da drugog puta osim borbe protiv terorizma nema. Ako im se sada popusti mogli bismo imati nesagledive posljedice’ zaključio je bosanskohercegovački šef diplomacije.
Isti list upozorava kako bi Salopekova egzekucija mogla imati značajnog utjecaja na odnose u regiji, posebice prema Bošnjacima te poziva nameđusobno razumijevanje svih stanovnika Bosne i Hercegovine.
Sarajevsko Oslobođenje donosi zaključak kako je hrvatski državljanin ubijen iz osvete zbog hrvatskog članstva u globalnoj antiterorističkoj koaliciji. Banjalučke Nezavisne novine, pak, objavljuju niz reakcija iz svijeta o Salopekovom ubojstvu.
I srbijanski mediji s velikim zanimanjem popratili su Salopekovo ubojstvo u Egiptu, prenoseći vijesti o zgražanju, osudama i porukama solidarnostikoje Hrvatskoj pristižu iz cijelog svijeta, uz komentare kako je Salopek žrtva odmazde zbog stava službenog Zagreba prema terorizmu.
Beogradska Politika također je kronološki podsjetila na Salopekovu otmicu i kasnije brutalno ubojstvo, dok Kurir donosi šokantan naslov ‘Islamska država: Ubili smo Salopeka jer je istekao rok, a i napustili su ga!’
Pojedini srbijanski mediji prenijeli su vijest kako je portal Vijesti Ummeta naveo kako će ‘svatko ko se poigrava s Islamskom državom završiti kao Salopek’. Zanimljivo, domena tog portala koji sa simpatijama prati terorističku Islamsku državu, registrirana je u Saudijskoj Arabiji. Nakon što su mediji u Hrvatskoj upozorili da postoji stranica na bosanskom jeziku koja veliča ubojstvo Salopeka ona je od jučer ugašena a podaci o vlasnicime iste još su nepoznati.
Slovenski mediji većinom su se bavili arbitražom, no svi su ukratko objavili vijesti o tragičnom kraju talačke krize, s tim da je siol.net, jedan od vodećih slovenskih portala vijest o Salopekovom pogubljenju izvijestio naslovom kako su islamisti ubili taoca ‘jer ga je napustila njegova Vlada’.