Published On: Uto, stu 13th, 2018

Službe upozorile: Vraća se Islamska država

Amerikanci strahuju od povratka snažne vojske Islamske države, koja sada operira iz podzemlja

U svom novom izvješću američki inspektorat obrane upozorava kako su uvjeti za podizanje Islamske države u Iraku i Sirijidovoljno ‘zreli’ za obnovu. Čak i u trenucima novog nasilja između turskih i snaga koje podržava SAD, koji se bore protiv militanata u regiji.

Islamska država izgubila je sve, osim djelića teritorija koje su kontrolirali nakon što su pokorili Irak i Siriju 2014. godine. No bez poboljšanja sigurnosti, stabilnosti, i vladavina u te dvije zemlje, mogli bi se ponovno vratiti, kako upozorava izvješće, a piše Foreign Policy.

Procjene dolaze u trenutku obnove nasilja u sjevernoj Siriji između Turske i kurdske milicije, okosnice sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju Amerikanci i koji se bore u zemlji uništenoj ratom. Kako bi smanjili ovu napetost, prije nekoliko mjeseci SAD i Turska su se dogovorili kako će provoditi zajedničke patrole oko grada Manbija na zapadnoj obali rijeke Eufrata. Patrole su trebale s radom početi prošlog tjedna, no tada je Turska objavila novu ofenzivu protiv Kurdana suprotnoj strani rijeke.

Napadi su prisilili sirijske demokratske snage da privremeno suspendiraju kampanju protiv Islamske države, u blizini iračke granice, napisao je tako glasnogovornik koalicijske borbene grupe Sean Ryan. Iako je bilo pitanja hoće li početak zajedničkog patroliranja biti odgođen zbog napada, oni su započeli 1. studenog.

I američki ministar obrane James Mattis i general Joseph Dunford, predsjednik stožera, razgovarali su telefonski 2. studenog sa svojim kolegama iz Turske oko situacije u Siriji i prvih zajedničkih patrola.

“Vođe se slažu kako su prve zajedničke, kombinirane patrole oko Manbije, važan korak prema smanjivanju tenzija uz granicu i održavanja sigurnosti i stabilnosti regije”, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White komentirajući telefonski razgovor Mattisa i turskog ministra obrane Hulusi Akara.

Nedavna nestabilnost mogla bi pridonijeti povratku Islamske države, a iako su izgubili sav svoj teritorij u Iraku, ‘uspješno’ su se preselili u podzemlje i ponašaju se kao buntovnici u zemlji, stoji u izvješću. Za to vrijeme u Siriji je Islamska država izgubila 99 posto svog teritorija i dalje nastavlja funkcionirati kao “hibridna sila”. Većina njihovih boraca dolazi iz Iraka i Sirije, pa tako vrlo lako mogu otići u podzemlje i provesti tajnu pobunu, kao stoji u izvješću koje se fokusiralo na razdoblje od srpnja do kraja rujna.

U izvješću se postavlja pitanja hoće li američke trupe morati ostati u Iraku duže vremena, kažu “trebat će godine, ako ne i desetljeća” da iračke sigurnosne snage budu sposobne oduprijeti se Islamskoj državi bez podrške kolacijskih partnera. Nekoliko američkih dužnosnika rekli su kao će američke snage u zemlji ostati dok god iranske snage i njihovi zastupnici nastavljaju s operacijama u regiji.

U međuvremenu, humanitarni napori kojima je cilj zbrinjavanje raseljenih ljudi u obje zemlje nailaze na niz prepreka, niz tenzija pa i eksplozivnih uređaja koji su ostali nakon rata.

Izvješće objavljeno 5. studenog naglašava i da je došlo do povećanja aktivnosti Islamske države na Filipinima. Njihova podružnica koja tamo operira nema jedinstvenog vodstva, ni zapovjedne strukture od kraja 2017. godine i opsade Marawija. Frakcije te grupe izveli su niz sporadičnih nasilnih akcija, između ostalog i samoubilački bombaški napad, kako stoji u izvješću. Pretpostavlja se kako je 500 boraca bilo aktivno ovog kvartala, što je povećanje od procijenjenih 200 prošlog kvartala.

I dok se 320.000 ljudi vratilo u svoje domove u i u okolicu Marawija od kada je grad prešao u ruke Islamske države, još je 70.000 građana premješteno, a više od 100.000 djece nije se vratilo u škole, stoji u izvješću./express.hr/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare