Published On: Mon, Sep 21st, 2015

SLOVENSKI MEDIJI BIJESNI 'Svijetu smo mogli pokazati humano lice, a zbog licemjerja Srbije i Hrvatske gledaju nas kao Orbana'

SLOVENSKI MEDIJI BIJESNI 'Svijetu smo mogli pokazati humano lice, a zbog licemjerja Srbije i Hrvatske gledaju nas kao Orbana'

LJUBLJANA – Slovenija je propustila šansu da zasja kao zemlja koja poštuje najviše civilizacijske standarde u borbi protiv izbjegličke krize, piše slovenski list ‘Delo’ u svom današnjem izdanju u članku ‘Vi, mali Orbani’.
U snažnoj kritici slovenske vlasti i društva, Delo navodi kako je Slovenija prije dolaska samih izbjeglica imala dvije opcije – predstaviti se kao država koja poštuje najviše civilizacijske standarde ili svojim postupcima biti gurnuta u društvo zemalja koje se s izbjegličkom krizom bore po uzoru na Mađarsku.
 
Međutim, iako su dužnosnici promatrali razvoj situacije u Srbiji i Hrvatskoj, koje se na kraju na svjetskoj pozornici ispale ‘dobrim dečkima’, slovenske su vlasti zakazale kvalitetnije djelovati u nadolazećem valu izbjeglica.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Izabrani pristup Srbije i Hrvatske opisan je kao ‘licemjerno prebacivanje tereta i pritiska na drugoga’ dodajući kako je hrvatski odnos prema izbjeglicama očito u skladu s izbornom kampanjom.
Dok su druge zemlje provodile bilo kakvu politiku s valovima izbjeglica koji zapljuskuju obalu Europe, slovenski su se dužnosnici dugo pozivali na ‘mrtve europske dokumente’ prije nego što su se i sami suočili s krizom na granicama.
‘Delo’ naglašava kako slovenskog predsjednika nije bilo nigdje, kao ni ministra unutarnjih poslova, dok su medijska pojavljivanja premijera bila neuvjerljiva.
Srećom, ugled Slovenije u svijetu spašavaju humanitarne organizacije, volonteri i vojska, pa čak i policija. Unatoč tome, u zaključku članka u Delu naglašava se propuštena prilika da se Slovenija nađe zemljama koje su zaslužile poštovanje zbog načina na koji se bore sa priljevom izbjeglica.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Cerar: Slovenija prema migrantima humano, ali pazi i na sigurnost

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija prema izbjeglicama ovih dana pokazala humanost te da su policija i pojedini sektori vojske u isto vrijeme osigurali sigurnost u državi, suusrevši se za “izuzetno zahtjevnim” izbjegličkim valom.

Slovenija je pri tretmanu migranata i izbjeglica djelovala “nesebično, humano i solidarno”, ali je u isto vrijeme osigurana sigurnost države, kazao je Cerar na početku redovite sjednice parlamenta, odgovarajući na pitanje o odnosu vlade prema izbjegličkom problemu, koje mu je postavila Simona Kuster Lipicer, zastupnica njegove Stranke modernog centra (SMC).

Cerar je kazao da posebno zahvaljuje slovenskoj policiji koja “za sada” kontrolira stanje te Civilnoj zaštiti i vojsci, koji su se uključili u rješavanje logističkih problema s izbjeglicama i migrantima, ocijenivši da se radi o izuzetno zahtjevnoj situaciji u kojoj su solidarnost i humanost pokazali i slovenski građani.

Slovenski parlament u utorak će na poticaj oporbe održati i izvanredno zasjedanje o potencijalnom problemu koji izbjeglice i migranti mogu predstavljati za sigurnost države, koja je do sada primila skoro 3.000 izbjeglica, dio kojih je u međuvremenu već nastavio svoj put prema Austriji i Njemačkoj.(H)