Published On: Čet, tra 14th, 2022

Slovenska vlada proglasila grobište u Hudinoj Jami nacionalnim spomenikom

Slovenska vlada donijela je odluku kojom je masovnu grobnicu u mjestu Huda Jama kod Laškoga proglasila kulturnim spomenikom državnog značenja.

Vlada objektima ili područjima koja za državu predstavljaju izuzetnu kulturnu vrijednost, a upisana su u registar nekretninske kulturne baštine, može dati taj status kojim im se osigurava strog režim zaštite, a obično su to izuzetna arhitektonska, građevinska i umjetnička djela, parkovi, dvorci i slično, no takav status znaju dobiti i simbolične povijesne lokacije, pa takav status zaštite imaju u Sloveniji i partizanske ratne bolnice iz vremena Drugog svjetskog rata.

Ekshumiran velik broj žrtava

Iz napuštenog dijela nekadašnjeg rudnika Barbarin rov u kojemu su se sredinom 1945. godine vršile izvansudske egzekucije, državno je povjerenstvo iz tzv. “prešućenih” grobova 2009. godine ekshumiralo velik broj žrtava poratnog nasilja nad pripadnicima tzv. neprijateljskih vojski, ali i civilima.

Prema podacima slovenske vlade, utvrđeno je da su egzekutori po nalogu ondašnjih komunističkih vlasti ondje u svibnju i lipnju 1945. usmrtili najmanje 1410 ljudi “većinom pripadnika vojnih postrojbi NDH, slovenskih domobrana i civila”.

Prema 2015. godine donesenom zakonu o prikrivenim grobištima i dostojnom pokopu žrtava, posmrtni ostaci nađeni na tom stratištu prebačeni su i pokopani na spomen-groblju Dobrava u Mariboru, uz predstavnike vlasti Hrvatske i Slovenije.

Odluka stigla pred izbore

Da se dugi niz godina od javnosti skriveno stratište u starom rudniku proglasi kulturnim spomenikom državnog značaja i s posebnim režimom zaštite prvi je 2010. godine predložio tadašnji predsjednik državnog povjerenstva za prešućena grobišta, povjesničar Jože Dežman.

Odluka Janšine vlade da taj status grobištu u Hudoj Jami dodijeli malo više od tjedan dana pred parlamentarne izbore zasigurno će zbog ideoloških prijepora između desnice i ljevice u Sloveniji oko događaja iz rata i poraća izazvati polemike, pa i prijepore je li taj potez bio opravdan./Hina/HMS

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
11 mjeseci prije

Koja je razlika izmedju fasista i komunista?Nema je.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
11 mjeseci prije

Razlika je u tome što se komunisti prave blesavi i neće da priznaju svoje zločine već godinama glume žrtvu i moralnu vertikalu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
11 mjeseci prije

Važi samo Za srbe i hrvate…razlike nema…ali i ima..ovo su uradili SRBI DRAZINI cetalji pod petokrakom kao i Macekove ujke pod petokrakom..

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Bravo za Sloveniju .Svaku žrtvu treba jednako tretirati ,ma gdje ona bila .Slovenci su pokazali ko je civiliziran u odnosu na austriju koja je dno dna .