Slovenija u 8 mjeseci kupila zgradu u Bruxellesu i počela obnovu. Naša 10 godina čeka prazna. I košta nas milijune

Nastavlja se sumanuto skupo otezanje s famoznom zgradom za hrvatske diplomate. Radmanovo ministarstvo šuti

U jesen prošle godine, slovenska vlada odlučila je kupiti i renovirati zgradu za svoja diplomatska predstavništva u Bruxellesu. Stara zgrada, u vlasništvu države, trebala je potpunu obnovu pa su u Ljubljani zaključili da im je povoljnije tu nekretninu zamijeniti za drugu i nadoplatiti obnovu.

Krajem listopada potpisan je ugovor s jednom belgijskom nekretninskom tvrtkom o zamjeni nekretnina, a osam mjeseci kasnije, u lipnju ove godine, počeli su radovi na objektu u kojem će biti smješteno slovensko Stalno predstavništvo pri EU i veleposlanstvo u Belgiji.

Četiri vlade, pet ministara

Vijest o slovenskim nekretninskim dealovima u glavnom gradu Belgije ne bi bila interesantna da opet nije podsjetila na čudesne peripetije s hrvatskom zgradom u tom istom gradu, dapače, u istoj ulici u kojoj će ubuduće biti smješteni slovenski diplomati.

Radi se o sad već čuvenoj nekretnini koja gotovo deset godina čeka da joj hrvatska administracija razriješi sudbinu. Kupljena je 2013., za iznos od 11,5 milijuna eura, ali zbog nedokučivih birokatskih i inih zavrzlama, prazna je dočekala četvrtu vladu i petog ministra vanjskih poslova.

Koliki su troškovi zgrade?

Mada nije stavljena u funkciju, i takva prazna, naravno, stvara troškove. Plaćaju se režije, održavanje i osiguranje zgrade, što je – kako smo izračunali prošle jeseni – u dvije i pol godine proračun stajalo više od pola milijuna kuna.

U međuvremenu je Vlada morala unajmiti novi, veći prostor za vrijeme predsjedanja Europskom unijom. Hrvatski diplomati – sudeći po adresi sa stranica Ministarstva vanjskih i europskih poslova – još su smješteni u tim uredima za koje najam traje do kraja kolovoza ove godine.

Poduzetn(ij)a Slovenija

Slovenija je, barem zasad, u nekretninskim poslovima u Bruxellesu pokazala više vještine. Prethodnih godina koristili su također vlastiti objekt, ali je, kažu nam u Ministarstvu vanjskih poslova u Ljubljani, trebao potpunu obnovu.

“Najpovoljnijim rješenjem pokazao se model ulaganja sa zamjenom vlasničke zgrade novom, uz nadoplatu obnove. Ukupna vrijednost projekta je oko 20 milijuna eura, a nešto manje od polovice tog iznosa je vrijednost stare zgrade Stalnog predstavništva Republike Slovenije“, objašnjavaju u odgovoru na naš upit.

Ugovor s belgijskim partnerom o zamjeni nekretnina i obnovi potpisan je krajem listopada 2021., a „radovi na budućem objektu započeli su u lipnju ove godine“. „Preuzimanje novog objekta i preseljenje obaju predstavništava planirano je početkom 2024. godine“, kažu u Ljubljani.

Ministarstvo bez odgovora

Slovenija – koja je u osam mjeseci stigla od potpisa ugovora do građevinskih radova – planira, dakle, preseljenje u dvije i pol godine. Ako im se, dakako, planovi neobjašnjivo ne raspadnu, kao što je bio slučaj s hrvatskima.

Hrvatsko Ministarstvo je, pak, u međuvremenu najprije samostalno procijenilo građevinsku i tržišnu vrijednost davno kupljenog objekta, a iz registra javnih nabava vidljivo je i da su prije nekoliko mjeseci od jednog arhitektonskog ureda naručili uslugu procjene isplativosti uređenja te zgrade.

Stoga smo prije desetak dana u resoru ministra Gordana Grlića Radmana pitali što je pokazala ta procjena i hoće li se u famoznu zgradu dalje ulagati kako bi se u nju preselili hrvatski diplomati ili će možda, nakon svih zavrzlama, biti prodana. Iz Ministarstva nam još nisu odgovorili. Iz Ljubljane, izgleda, odgovori putuju brže nego iz Zagreba.