Subota, 25 svibnja, 2024

Slovenci vraćaju Hrvatskoj zaseoke na lijevoj obali Dragonje

Must Read
SLOVENSKA vlada donijela je nekoliko novih provedbenih zakona te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku.
Kako je objavljeno nakon redovite sjednice vlade premijera Mire Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode, te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.
Riječ je o odluci arbitara objavljenoj krajem lipnja prošle godine po kojoj bi Sloveniji pripalo više od polovice Savudrijske vale, a imala bi i pravo na nesmetani prolaz brodova, te na postavljanje kabela, posebnim koridorom kroz hrvatske vode do otvorenog mora čije su koordinate odredili arbitri.
Nekoliko zaseoka vraća se Hrvatskoj
Zakon o općinama trebao bi se po prijedlogu vlade promijeniti u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran kojoj su 1994. godine na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka “priključeni” zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje.
Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara “pripao” Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.
Izmjenom zakona o zaštiti prirode vlada želi omogućiti brzo usklađivanje ekološki zaštićenih područja iz programa Natura 2000 s arbitražnom presudom i evidencijom o državnoj granici.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predložili ukidanje zakona iz 2005.
Slovenska vlada isto je tako predložila ukidanje zakona kojim je parlament u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše 2005. godine proglasio slovensku zaštitno-ekološku zonu i epikontinentalni pojas u Jadranu.
Presudom arbitražnog suda nastalo je novo pravno stanje jer je utvrđeno da Slovenija nema morskih zona zapadno od granice određene istom presudom u Piranskom zaljevu te da posljedično nema ni epikontinentalni pojas ni zaštitnu ekološku zonu.
Zapadno od tako definirane morske granice Slovenija ostvaruje pravo samo na spojnicu što ne uključuje i pravo na istraživanje, eksploatiranje ili gospodarenje prirodnim bogatstvima, obrazložila je Cerarova vlada svoj zakonski prijedlog.
Vlada predložila i izmjene pomorskog zakonika
Isto tako, slovenska vlada parlamentu predlaže i izmjene 13. članka pomorskog zakonika, prema kojemu je vanjska granica teritorijalnog mora ujedno i državna granica.
S arbitražnom presudom određena državna granica dijelom definira i granicu teritorijalnog mora, a u Piranskom zaljevu i granicu unutarnjih voda. Dosadašnji pomorski zakonik zato državnu granicu na moru više ne definira na odgovarajući način jer je ona sada određena međunarodnim aktom s koordinatama, pa time odredba u pomorskom zakoniku postaje nepotrebna, navela je u obrazloženju prijedloga novog pomorskog zakonika slovenska vlada.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -