Published On: Fri, Aug 21st, 2015

Slovenci traže odštetu od BiH u iznosu od tri milijarde KM

BANJALUKA – Dogovorom u vezi s izborom trećeg arbitražnog suca stvoreni su uvjeti za početak arbitraže između Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik i slovenskog “Elektrogospodarstva – razvoj in inžiniring”, kojom Slovenci traže odštetu od BiH u iznosu od gotovo tri milijarde KM.
Arbitraža o prijeratnim ulaganjima u izgradnju TE Ugljevik, kako saznaju “Nezavisne”, počeće 30. listopada, ukoliko bh. stranica uplati avans za troškove postupka.
Naime, Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova iz Washingtona, pred kojim će se i voditi arbitraža, obavijestio je obje strane u ovom sporu da do 6. kolovoza ove godine moraju uplatiti po 150.000 dolara kako bi se pokrili troškovi postupka u narednih šest mjeseci, uključujući i troškove prvog zasjedanja, koje će biti održano u Haagu. Potom je Pravobraniteljstvo BiH, koje je zaduženo za koordinaciju, zatražilo od ovog centra da se rok za uplatu tih sredstava prolongira za 6. septembar ove godine, što im je i odobreno. Inače, troškove postupka s bh. strane snosiće RiTE Ugljevik, odnosno RS.
U međuvremenu, slovenska i bh. strana dogovorile su se u vezi s izborom trećeg arbitra u ovom postupku, Christophera Grinvud iz Velike Britanije, koji će ujedno biti i predsjedatelj arbitražnog vijeća. Podsjećamo da je za arbitra u ime BiH predložena Maja Stanivuković, profesor iz Srbije, a sa slovenske strane Jan Paulson, iz SAD.
Bh. strana uvjerava da ima argumente kojima će dobiti spor, dok isto tvrde i Slovenci, koji se u ovom slučaju pozivaju na Zakon o sukcesiji i samoupravni sporazum, te cijeli slučaj karakteriziraju kao spor između dvije države, koji bi od svog početka mogao trajati oko godinu ili dvije dana.
Mlađan Mandić, zamjenik pravobranitelja BiH, potvrdio je da je sa slovenskom stranom postignut dogovor u vezi s izborom trećeg arbitra u postupku. Prema njegovim riječima, sada je potrebno uplatiti avans od 150.000 dolara za troškove postupka u narednih šest mjeseci, ističući da je od bh.strane zatraženo prolongiranje roka uplate tih sredstava za mjesec dana, što im je i odobreno.
“Taj novac mora biti uplaćen u roku, jer dovodimo u pitanje da izgubimo spor. Te troškove snosi RiTE Ugljevik, odnosno RS, a stigla je i podrška iz Vijeća ministara BiH, gdje kažu da se može obratiti za pomoć Ministarstvu financija BiH”, rekao je Mandić.
Kako je naveo, prva sesija u ovoj arbitraži zakazana je za 30. listopad ove godine, a prva konstitutivna sjednica arbitražnog vijeća će biti održana 10. rujna ove godine, telefonskim putem.
Kako se navodi u informaciji u vezi s tužbom “Elektrogospodarstva Slovenije – razvoj in inžiniring” Maribor, koju će na svojoj narednoj sjednici razmatrati i Skupština akcionara RiTE Ugljevik, protiv poduzeća je slovenska strana pokrenula dva postupka koja su u tijeku, a koja se odnose na isti spor.Prvi je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu iu njemu je tužena država BiH, a drugi je po Zakonu o arbitraži Srbije, pred ad hoc arbitražom u Privrednom sudu u Beogradu, po istom osnovu i istoj visini odštetnog zahtjeva.
Podsjećamo da su Slovenci još polovinom lipnja prošle godine podnijeli tužbu protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova u Washingtonu. Odštetni zahtjev iznosi 750 milijuna eura, a ukoliko BiH izgubi spor, on bi sa svim kamatama iznosio čak tri milijarde maraka. Pojašnjenja radi, Slovenija je 1981. godine investirala jednu, a BiH dvije trećine novca u izgradnju TE Ugljevik, koja je počela s radom 1985. godine. Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovito isporučivati ​​proizvedenu električnu energiju u skladu s visinom uloženih sredstava u njenu izgradnju. Tako je i bilo sve do početka ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, kada je isporuka prekinuta, dok je u tijeku ratnih sukoba usljed bombardiranja uništena trafo-stanica u Hrvatskoj, preko koje je struja isporučivana Sloveniji.