Slovenac u BiH osnovao tvrtku bez ijednog radnika, uzeo milijun KM i ugasio je

Tvrtka PrimeSoccer Management, koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milijun KM, likvidirana je prije nekoliko dana na prijedlog vlasnika Denisa Selimovića koji je slovenski državljanin.

Okružni gospodarski sud Banjaluka je 26. listopada donio rješenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacijski postupak, piše Capital.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski ovjerenu izjavu da je izmirio sve obveze prema vjerovnicima..

Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uvjeti da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacijski postupak nad ovim poduzećem.

PrimeSoccer Management je jedna od tvrtki u Republici Srpskoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milijune KM.

Dobit ove tvrtke, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, u prošloj godini je iznosila 1,06 milijuna KM. Inače, ova tvrtka je i osnovana prošle godine.

Ovo je, također, jedna od mnogobrojnih tvrtki koje su slovenski državljani osnovali u ovom bh. entitetu.

Capital je ranije pisao da su slovenski državljani u Banjoj Luci otvorili na stotine poduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti urede, a da je jedan od osnovnih motiva za to dvostruko manji porez na dobit u RS-u nego u Sloveniji.

Porez na dobit u Republici Srpskoj je 10 posto i oporezivanje se vrši samo jednom.

U Sloveniji taj porez iznosi 20 posto, plus dodatnih 27 posto, ako vlasnik podiže dividendu.

Ako se preko poduzeća u Banjoj Luci ostvari dobit od milijun eura, plaća se 10 posto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne s računa i njime raspolaže po volji.

Kada u Sloveniji zaradite milijun eura, prvo platite porez na dobit od 20 posto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 posto poreza, ako želite uzeti dividendu.