Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

HRVATSKA U SUZAMA: Gotovina i Markač slobodni su ljudi

Must Read

ANTE GOTOVINA i Mladen Markač pušteni su na slobodu. Odlučilo je tako žalbeno vijeće Haškog suda na čelu s Theodorom Meronom.

Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Tijek događaja:

9:38 – Haški sud naređuje da se Gotovina i Markač odmah puste na slobodu!

9:37 – Žalbeno vijeće Haškog suda poništava osuđujuće presude Gotovini i Markaču za progon, deportaciji, ubojstvo, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja, te izriče oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice osim treće točke.

9:33 – Raspravno vijeće je zaključilo da je Markač svojim propustom da istraži zločine specijalne policije stvorio atmosferu nekažnjivosti, što je pripadnike specijalne policije potaknulo na ratne zločine.

“Žalbeno vijeće smatra da su svi zaključci raspravnog vijeća o odgovornosti Markača dovedeni u kontekstu zaključaka o protupravnom granatiranju četiri grada. Shodno tome, žalbeno vijeće smatra da nema dovoljno zaključaka za osuđujuću presudu protiv Markača na osnovu odgovornosti nadređenog”, kaže sudac Meron.

9:31 – Raspravno vijeće je utvrdilo da je Gotovina znao za kaznena djela koja su počinjena. Ta kaznena djela trebalo je istražiti, što je Gotovina, prema raspravnom vijeću, propustio učiniti.

“Žalbeno vijeće podsjeća da je raspravno vijeće uzelo u obzir dokaze iz kojih proizlazi da je Gotovina poduzeo niz mjera za sprječavanje zločina. Žalbeno vijeće smatra da je Gotovina poduzeo sve razumne mjere”, kaže sudac Meron, te dodaje da žalbeno vijeće neće Gotovini izreći osuđujuću presudu temeljem alternativne odgovornosti.

9:25 – “Odlazak civila, koji se događao istovremeno sa zakonitim topničkim napadima, ne može se okarakterizirati kao deportacija”, kaže sudac Meron.

9:20 – “Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile”, kaže Meron.

Žalbeno vijeće pobilo je zaključke raspravnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

9:17 – “S obzirom na navedeno, žalbeno vijeće djelomično prihvaća žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada bili protupravni”, kaže Meron.

9:16 – “Smatramo da su greške raspravnog vijeća dovoljno ozbiljne da se zaključci o analizi pogodaka ne bi mogli održati”, kaže Meron.

Iako je raspravno vijeće imalo i dodatne dokaze protupravnog granatiranja, žalbeno vijeće smatraju da dokazi koji su ostali nakon što se odbaci analiza pogodaka nisu dovoljni da bi se napadi na ta četiri grada smatrali protupravnima.

9:15 – “U analizi pogodaka raspravno je vijeće primijenilo standard od 200 metara bez iznimke, na svim mjestima pogodaka u sva četiri grada. Žalbeno vijeće u tim okolnostima jednoglasno zaključuje da je prihvaćanje granice od 200 metara bilo pogrešno”, kaže Meron.

Meron dodaje da Hrvatska vojska nije imala mogućnosti pogoditi pokretne mete. No, raspravnom vijeću predani su dokazi da je u Kninu bilo takvih meta, stoga žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo u ocjeni da napad na Knin nije bio usmjeren na vojne mete.

9:13 – “Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo u iznošenju granice od 200 metara. Raspravno vijeće nema nikakav dokaz koji bi sugerirao granicu pogreške od 200 metara. Nema nikakvog razloga da se radi o toj granici”, kaže sudac Meron.

9:12 – U žalbenom postupku su Gotovina i Markač tvrdili da nije bilo protupravnog granatiranja. Žalbeno vijeće vijeće smatra da se argumentacija udruženog zločinačkog pothvata temeljila upravo na tezi o prekomjernom granatiranju Obrovca, Benkovca, Gračaca i Knina.

9:06 – Sudac je ukratko podsjetio na zločine za koje se Gotovinu i Markača optužuje, te na prvostupanjsku presudu.

9:00 – Sudsko vijeće ušlo je u sudnicu.

8.30 – Odvjetnici generala već su su ušli u sudnici. U sudnici je i supruga generala Markača

Kakva će biti presuda?

Može li se predvidjeti kakvu ćemo presudu čuti – ne može, no jedno je sigurno predsjednik Žalbenog vijeća sudac Theodor Meron za nešto manje od dva sada izreći će konačan sud i odrediti daljnju sudbinu generala. Nitko ne želi ništa spekulirati, ni odvjetnici ni prijatelji Gotovine i Markača. Nitko ne želi ponoviti scenarij prije prvostupanjske presude kada su upravo neki od njih bili sigurni da će generale odvesti kuće. Mnogi Hrvati koji su sinoć diljem svijeta, pa tako i u Haagu, molili za generale nadaju se da će se njihove molitve uslišiti.

Nepravomoćna presuda generalima Gotovini i Markaču izrečena je, podsjetimo, 15. travnja 2011. godine. General Gotovina osuđen je na 24, a Markač na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.Tijekom žalbenog postupka Žalbeno vijeće haškog suda nije dopustilo uvođenje novih dokaza. Žalbeno vijeće je, naime, procijenilo kako 30-ak novih dokaza koje su odvjetnici generala Gotovine i Markača predlagali ne bi utjecali na prvostupanjsku presudu.

Među materijalima koje su branitelji Gotovine i Markača željeli predstaviti sudu u žalbenom postupku su depeše koje je razotkrio WikiLeaks, zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu, kao i stručna ekspertiza o Oluji koju su radili američki časnici. Stav Žalbenog vijeća je da su na suđenju izvedeni slični dokazi, kao i da su pojedini dokazni materijali koje su u žalbenom postupku predlagali, odvjetnicima bili dostupni i ranije.

Gotovina i Markač su slobodni ljudi!

Markačev odvjetnik: Molimo se!

“Molimo se za njih, da suci progledaju. Jer to bi značilo da će se pravda vratiti u ravnotežu”, poručuju prisutni. Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 odnosno 18 godina zatvora. Nepravomoćna presuda izrečena je 15. Travnja prošle godine, a tijekom žalbenog postupka Vijeće Haaškog suda nije dozvolilo uvođenje novih dokaza. Spekuliralo se da će drugostupanjska presuda biti donesena u prosincu, ipak odlučeno je da to bude mjesec dana ranije. Odvjetnici se ne žele upuštati je li to dobro ili loše, tek kratko poručuju – nadamo se najboljem. Markačev odvjetnik Tomislav Kuzmanović…

“Od početka smo radili što smo mogli. Optimistični smo. Očekujemo nešto dobro”, kaže Kuzmanović. Gotovinini odvjetnici zakopčani su do grla, a niti njegovi prijatelji nisu rječiti previše tek poručuju da su optimistični i da general nije nervozan. Njegova supruga Dunja Zloić Gotovina danas neće biti na izricanju presude jer je general tako izričito tražio dok će Markačeva supruga sjediti na galeriji.

“Nismo krivi”

Sve je počelo u ljeto 2001. kada je na stol Vlade Ivice Račana stigla tajna optužnica protiv Gotovine. Godinama je bio nedostupan hrvatskim vlastima, a tijekom više ili manje intenzivne potrage postao je hrvatski uvjet za Europu. Sve se promijenilo na izmaku 2005. Tužiteljica Carla del Ponte u Beogradu je objavila: “Ante Gotovina je uhićen”. S odmora na Kanarskim otocima prebačen je u pritvor u Haagu, a pred sucima se ubrzo izjasnio kako se ne osjeća krivim za optužbe koje su mu se stavljale na teret.

Optužbe su se velikim dijelom oslanjale na Brijunske transkripte i govore prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Suđenje je trajalo 303 radna dana tijekom kojih je tužiteljstvo tvrdilo da su krivi za zločine u Oluji. Tužitelj Alan Tieger rekao je da je ta operacija imala samo jedan cilj – protjerivanje srpskog stanovništva. “Ovo suđenje proizlazi iz prisilne eliminacije krajiških Srba iz Hrvatske i uništenje njihove zajednice u kolovozu 1995. godine”, kaže Tieger.

Optužbe su se velikim dijelom oslanjale na Brijunske transkripte i govore prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. “Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu. Odnosno, da ono što ne mećemo odmah zahvatiti, da mora kapitulirati u nekoliko dana”, jedna je od Tuđmanovih rečenica zbog koje je tužiteljstvo Gotovinu optužilo za udruživanje u zločinački pothvat. Gotovinina obrana uzvratila je snimkom koja je trebala pokazati da je general pazio na ponašanje svojih vojnika.

Riječ na riječ, svjedok na svjedoka, dokaz na dokaz i 15. travnja 2011. pala je presuda. “Vijeće vas, gospodine Gotovina, osuđuje na jedinstvenu kaznu od 24 godine zatvora. Vijeće vas, gospodine Markač, osuđuje na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora”, presuda je koja je uznemirila hrvatsku javnost. General Ivan Čermak oslobođen je optužbi.

Cijela Hrvatska molila za generale

Sinoć su diljem Hrvatske, ali i u pojedinim dijelovima svijeta, održane mise i bdijenja za generale. U Haagu se nekolicina Hrvata okupila ispred Haaškog tribunala, gdje su točno u 18.11 minuta zapjevali “Lijepu našu”.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, kao i na misi u Katedrali, okupilo se nekoliko tisuća građana i branitelja, s jednom porukom – “Dočekat ćemo presudu u jedinstvu i dostojanstveno, ma kakva ona bila!” Od osam sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića počinje okupljanje građana, koji će zajedno dočekati presudu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -